Gazdaság

Magyar primőrre vágyunk, nem baj, ha nem a legolcsóbb!

piac (piac, zöldség, paprika)
piac (piac, zöldség, paprika)

Nem minden piacon, boltban jelent meg még a hazai melegházi paprika, paradicsom, uborka, de már kapható. Igaz drágább, mint az import.

Elvileg egy hét múlva lesz nagy tömegben elérhető az olcsóbb magyar paprika, paradicsom, a termálfűtésű melegházakból. Mikla László paprikatermesztő azonban azt mondja, lehet, hogy erre még 2-2,5 hetet is kell várni.

E heti bevásárlókosár táblázatunkból az látszik, hogy például a tölteni való (tv) paprikából minden vizsgált helyen volt magyar termék, import viszont csak elvétve. S a magyar melegházi paprikánál is igen szórtak az árak: 590 forinttól 1160 forintig terjed a skála. A szupermarketekben harmadik hete van hazai tv paprika, de kétségtelen, hogy az import jóval olcsóbb.


A nagyobb méretért kattintson a táblázatra!

Paradicsomból a budapesti piacokon csak import van, máshol tartanak már hazait is, de a magyar többnyire drágább. A szupermarketekben ezen a héten jelent meg a magyar paradicsom, és viszonylag jó árban van.

Mikla László egyébként azt mondja, tapasztalatuk szerint a vevők már nagyon várják, hogy magyar zöldséget vehessenek, jobban, mint hogy olcsón vásároljanak. Mert a magyar áru nem utazik 3-7 napot, ezért például a paprika is frissebb, fényesebb, fehérebb, jobb minőségű. Egyébként a déli államokban is fóliában termesztik ilyenkor a zöldséget, de nekik annyi előnyük van, hogy ott ilyenkor is sokat süt a nap, ezért jobban nő minden.

Mikláéknak, mint kiderült hideg fóliájuk van, amiben majd csak valamikor május közepére lesz paprika. Most salátát, retket és karalábét szállítanak az üzletekbe. Hetente ültetnek, így hetente tudnak szüretelni.

Székesfehérváron már van hazai nagyüzemi melegházi zöldség, de hogy az őstermelőknél mikor lesz, azt megsaccolni sem tudták. Győrben is hasonló a helyzet.

Nyíregyházán csak egy kereskedő árul magyar paradicsomot, jóval drágábban (1200 forintért), mint amennyiért a többiek az importot adják. Nála magyar zöldpaprika is van, darabjáért 180 forintot kér. De egyik sem saját termése. Salátát 200-220 forintért látott tudósítónk. Az árusok azt mondták neki, saját termesztésű csak annak lehet, akinek fűthető a fóliája. 
Senki sem emlékszik olyan márciusra, mint az idei volt: a folyamatos hideg miatt állandóan fűteni kellett a fóliákban, de hiába fűtöttek, a növények elmaradtak a fejlődésben, mert nem volt elég napsütés. Tavaly ilyenkor már háromféle méretű hónapos retket kínáltak, most csak egyfélét, az is alig nagyobb egy kétszázasnál. Az uborkának legalább 18 fokos hőmérsékletre van szüksége a fejlődéshez. Ehhez most éjjel-nappal fűteni kell. Viszont ennek költségét nem tudják érvényesíteni: ugyanúgy 750 forintért tudják csak adni az uborkát, mint tavaly. Pedig az őstermelő szerint legalább 1000 forintért kellene adnia kilóját, ha pénzénél szeretne maradni. Annyit viszont nem kapna érte. Így nem marad más, mint bízni a jó időben.

A szupermarket kontra Fővám téri csarnok „viadalból” ismét a piac került ki győztesen, vagyis ott tudjuk a legolcsóbban megvásárolni a vizsgált élelmiszereket. A burgonya az üzletláncokban 200 forint fölé szökött, amire már hetek óta nem volt példa. A citrom, a paradicsom és a paprika majdnem másfélszer annyiba kerül az üzletekben, mint a kiválasztott piacon. A gombánál és a szamócánál pedig még ennél is nagyobb az árkülönbség. Pedig a piacon ezen a héten több terméknek ment fel az ára, mint amennyinek lement.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik