Gazdaság

Bajnai szerint egész Európa instabil lesz

A politikust vagy a piacok vagy a választók buktatják meg - mondta a volt kormányfő.

„Beszédemnek nincsen semmilyen belpolitikai célja, mondanivalója, Európáról és az euróról szeretnék beszélni”. Ezzel kezdte beszédét Bajnai Gordon a Budapesti Corvinus Egyetemen – írja a hvg.hu, amely ott volt az előadáson, noha arról állítólag kizárták a médiát.

A volt kormányfő külön kiemelte, magánemberként véli úgy, hogy a krízis hatására politikai instabilitás várható szinte egész Európában. Vagy a piacok buktatják meg a politikusokat, vagy választóik. A gazdasági visszaesés miatt kedvezőtlen irányt vesz a mobilitás a társadalomban.

Sokan lecsúsznak, nagyobb lesz a szegénység. Várható a generációs konfliktusok kiéleződése, illetve a pénzügyi protekcionizmus felerősödése – mondta Bajnai Gordon, aki szerint ez könnyen a tagállamok befelé fordulását eredményezheti, a globális együttműködés sérülhet.

Óriási konfliktusok várhatók, de visszafordulni mindig fájdalmasabb, mint haladni előre. Az Európai Unió célja a fiskális unió létrehozása lehet, amelyet a politikai unió követ. További reformokra van szükség a foglalkoztatást, a belső piaci integrációt illetően – figyelmeztetett Bajnai Gordon.

A hvg.hu, nem érti, miért zárták ki a sajtót Bajnai kérésére az eseményről, azon miért csak az egyetem regisztrált hallgatói és oktatói vehettek részt. Az internetes lap azt gyanítja, hogy a volt kormányfő az egyetemistákon tesztelte, van-e értelme visszatérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik