Tudomány

Így maradhatunk egészségesek a városokban

Getty Images / Sergey Mironov
Getty Images / Sergey Mironov

Napjainkban a lakosság több mint fele városokban él, így sokkal kevesebb időt töltünk kint a természetben. Azonban még a beton szorításában is érdemes időt szánni hetente egy-egy hosszabb sétára, ez ugyanis jelentősen javíthatja a mentális és fizikai egészségünket is – írja az Euronews.

A finn Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatása szerint aki elegendő időt tölt egy héten a szabad levegőn, azok körében jóval kevesebben szorulnak gyógyszeres kezelésre szorongás vagy depresszió miatt.

A kutatók szerint amennyiben hetente három vagy négy alkalommal ellátogatunk egy városi parkba, vagy más zöldterületre, harmadával csökkenhet a szorongás vagy depresszió elleni gyógyszeres kezelés szükségességének esélye. A természet jótékony hatása mindemellett a fizikai egészségünket is szolgálja, ugyanis átlagosan negyedével csökkenhet a magas vérnyomás és az asztma miatti kezelés kockázata is.

A minta meglehetősen kiterjedt volt, ugyanis 16 ezer Helsinkiben és környékén élő lakost kérdeztek meg rekreációs szokásairól. Bár a fent említett tendencia általánosságban megfigyelhető volt, a hatások nem egyenletesen oszlottak meg. A természetközeli tájak látogatásának befolyása jelentősebbnek bizonyult az alacsonyabb gazdasági helyzetű személyeknél – lévén kevésbé férnek hozzá a természetközeli helyekhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik