Tudomány

Ebben a gyorsétteremben emberi csontok vannak kiállítva

SOPA Images / Contributor / Getty Images
SOPA Images / Contributor / Getty Images

A Róma közelében fekvő Colli Albani dombsága leginkább a tradicionális fogásokkal büszkélkedő településeiről ismert, Marino városa viszont az utóbbi években a helyi McDonald’s miatt vált híressé – írja az IFLScience.

Az épület alatt ugyanis egy ókori római út és három sír található, amelyek meg is tekinthetőek a gyorsétteremben.

Az ősi út a világhírű Via Appia mellett húzódik. Bár a 195 kilométer hosszú, Rómába vezető Via Appia gyakorlatilag máig használatban van, sok kisebb környező út a Római Birodalom hanyatlásával elveszett.

A marinói szakaszt valamikor az időszámítás szerinti 2-3. században hagyták el, előbb talaj, majd növényzet borította be az utat. A környéket ekkor kezdték el temetkezési helyként használni, a McDonald’s alatt fekvő 45 méter hosszú szakasz mentén három sír is található. A nyughelyek egy egykori vízelvezető csatornán helyezkednek el, a mellettük lévő fal még ma is áll.

A három sírban valószínűleg három férfit temettek el koporsóban vagy halotti lepelben, mellettük tárgyakat nem fedeztek fel. Az egyik elhunyt 35-45 éves lehetett, fogai pedig rossz állapotúak voltak, ami az alultápláltság vagy valamilyen betegség jele. Jobb lábában az egyik csont megrepedt, ami megnehezíthette számára a mozgást. Csigolyái azt mutatják, hogy egész életében keményen dolgozott. A másik két nyughely jóval fiatalabbaknak, tinédzsereknek készült, ezen csontokon nem észlelték betegség, csak némi alultápláltság nyomát. Azt nem tudni, hogy az érintettek miben haltak meg.

A különleges lelőhelyet 2014-ben, az étterem építése során fedezték fel. A McDonald’sot végül úgy alakították ki, hogy a komplexumból az út és a sírok is látogathatóak legyenek, bentről pedig az üvegpadlón át rájuk is lehessen látni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik