Belföld

Márki-Zay Péter saját párttal indul a 2024-es európai parlamenti választáson

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Másfél évünk van az önkormányzati választásokig, és mindent megteszünk, hogy Hódmezővásárhelyen újrázni tudjunk

– árulta el az Indexnek a város polgármestere, Márki-Zay Péter. Szerinte Lázár János mindent megtesz azért, hogy őt eltávolítsa a közéletből és a hódmezővásárhelyi polgármesteri székből.

A hatpárti ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje úgy látja, hogy pártállami diszkrimináció éri Hódmezőváráshelyt, amely az összes megyei jogú város közül egyedüliként nem kapott több százmilliós kompenzációt a rezsiárak miatt.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy az európai parlamenti választáson egy új párttal fognak megmérettetni, ez a párt már bejegyzés alatt áll.

Csupán annyit mondok, hogy az Európai Néppárttal kívánunk szorosabban együttműködni

– tette hozzá az ellenzéki politikus, azt pedig egyelőre nem árulta el, milyen néven fog megalakulni a politikai formáció.

Márki-Zay a választási kudarc óta beszél róla, hogy új, jobbközép pártot fog alapítani, azonban a nevével fémjelzett formáció még nem bontott zászlót. Ennek ellenére mindenki biztosra veszi, hogy ez előbb-utóbb meg fog történni, sőt a Medián legutóbbi közvélemény-kutatása három százalékot mért a pártként egyelőre nem létező, Márki-Zay-vezette Mindenki Magyarország Mozgalomnak.

Az ellenzéki politikus a tavaszi választásokról elmondta, bizonyítékot nyert, hogy Orbán Viktor rendszerét Orbán szabályai szerint immár nem lehet leváltani. „Ennél többet nem tudtunk volna kihozni ebből a stratégiából” – tette hozzá.

Az interjúban odaszúrt a DK-nak is: kijelentette, hogy az árnyékkormány politikai pótcselekvés, mert szerinte „ellenzéki kerekasztalra lenne szükség, ahol a teljes magyar rendszerellenzék együtt követeli az alkotmány, a választási rendszer és a médiaviszonyok megváltoztatását – akár bojkottal, polgári engedetlenséggel is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik