Gazdaság

Többmilliárdos adósságcsökkenés a kórházaknál, rendelőknél

Negyedév alatt több mint hárommilliárd forinttal csökkent a kórházak és a járóbeteg-szakellátók összes adósságállománya.

Az egészségügyért felelős államtitkárság a harmadik negyedévre vonatkozóan is összesítette “a fekvőbeteg-szakellátók, valamint a heti 200 szakorvosi és nem szakorvosi óraszámnál nagyobb kapacitással rendelkező járóbeteg-ellátók pénzügyi helyzetét felmérő adatlapokat”.

Eszerint a harmadik negyedévben az adatot szolgáltató összes szakellátót (járó-fekvő) figyelembe véve az összes kötelezettség 136 milliárdról 133,1 milliárd forintra csökkent, ami 2 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél.

A közleményük szerint a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók kötelezettségállománya a június végi, 127,7 milliárd forinthoz képest a harmadik negyedév végén mintegy 123 milliárd forint volt. Ez összesen 4,66 milliárd forinttal kevesebb, amely 3,7 százalékos csökkenést jelent.

Az államtitkárság felmérése szerint a fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi szolgáltatók határidőn túli kötelezettsége is csökkent. Ez az összeg a második negyedév végén 45,1 milliárd forint volt, a harmadik negyedév végére viszont 1,8 milliárd forinttal, 43,3 milliárdra csökkent.

Mint az államtitkárság kiemelte: céljuk a folyamatos monitorozás és fejlesztés. “Az országos kataszterfelmérés mellett a fenti adatok átfogó feldolgozása és elemzése is segíti az egészségügyi intézmények gazdálkodásának megismerését, az egészségügy átláthatóságát” – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik