Gazdaság

Az állam kivárja, amíg a nyugdíjakat a járulék fedezi

Az állam addig nem fog kivonulni a nyugdíjak kifizetéséből, míg ez meg nem történik.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az állam mindaddig nem vonul ki a nyugdíjrendszerből, amíg a foglalkoztatás megfelelő bővítésével el nem éri azt, hogy a nyugdíjjárulékból befolyó pénzek fedezzék a nyugdíjakat. Kósa Lajos ezt a Magyar Televízió reggeli műsorában mondta.

Szerinte az Új Széchenyi-tervhez előirányzott 1200-2000 milliárd forint akkor tud áttörést hozni, ha megmozdít kétszer annyi pénzt. Hatezer milliárd forint beruházással számolunk a ciklus végéig – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Kósa Lajos hangsúlyozta: több lépésnek kell egymásra épülni, és éppen ez hiányzott a korábbi, Új Magyarország Fejlesztési Tervből. A Fidesz alelnöke elképzelhetőnek nevezte, hogy a ciklus végére 6 százalékos gazdasági növekedést ér el a magyar gazdaság.

Kósa Lajos egy kérdésre válaszolva közölte: a benzinárba azért nem avatkozik be a kormány, mert a drágulás főleg a forint árfolyammozgásából ered, ami nem a kabinet kompetenciája. A benzinár 2006-ban kezdett el szárnyalni, akkor még egy prosperáló európai piacon – mondta.

A fideszes politikus közölte: azt szeretnék, ha a nyugdíjjárulék-befizetés elég lenne a nyugdíjakra. Ezt szerinte csak a foglalkoztatás bővülésével lehet elérni. A felvetésre, hogy ezt Németországban sem sikerült elérni, Kósa azt válaszolta: az egy másik rendszer, más demográfiai viszonyokkal.

A Népszabadság publicistája ennek kapcsán arra emlékeztet, hogy nemcsak a magyar és a német, hanem valamennyi európai kormány ezt szeretné, de még sehol nem sikerült megvalósítani.

AJÁNLOTT LINK:

Aczél Endre: Orbán és a lehetetlen (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik