Kultúra

Borat feltámadt egy gálaműsor kedvéért, de nem mindenki díjazta a poénjait

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Sacha Baron Cohen feltámasztotta a többször már nyugdíjba küldött Borat karakterét vasárnap este az Egyesült Államokban a rangos Kennedy Center Honors díjátadón, célba véve Donald Trump volt elnököt, Kanye West rappert, jelenlegi nevén Yét és az antiszemitizmust. A Guardian tudósítása szerint „Joe Biden elnök szélesen mosolygott, felesége, Jill pedig nevetőgörcsöt kapott, amikor Cohen a kazah televíziós újságíró, Borat Szagdijev komikus akcentusával mesélt pikáns vicceket”.

Tudom, hogy itt van az USA elnöke. Hol van, Mr Trump?

mondta Borat a politikusokat és hírességeket is magában foglaló közönségnek. Miközben a közönség nevetett, Borat folytatta: „Nem nézel ki túl jól. Hová tűnt a dicsőséges nagy hasad? És a szép narancssárga bőröd sápadt lett.” Ezután megkérdezte, hogy az orosz vezető, Vlagyimir Putyin és a novicsok nevű idegméreg felelős-e érte. Borat, két sikeres szatirikus film sztárja hozzátette: „De látom, új feleséged van. Wawawoooooah! Nagyon erotikus. El kell néznem, mielőtt Bonót kapok.” (Utóbbi egy szóvicc az angol boner, azaz merevedés szó és az este folyamán díjazott U2 rockegyüttes frontembere nevének keresztezésével.)

A zsidó származású komikus ezután az antiszemitizmusra fordította figyelmét, miután Trump a Mar-a-Lago otthonában a holokauszttagadó Nick Fuentesszel és Ye-vel vacsorázott, aki ezt követően Adolf Hitlert dicsérte, és kitiltották a Twitterről, mert egy horogkeresztet ábrázoló képet posztolt.

Borat ezt mondta:

Mielőtt továbbmennék, elmondom, hogy nagyon feldúlt vagyok az USA-ban tapasztalható antiszemitizmus miatt. Kazahsztán az 1. számú zsidóelnyomó nemzet. Ne lopjátok el a hobbinkat. Hagyjátok abba a lopást! Állítsátok meg a lopást!

(Utóbbival Trump nevezetes Twitter-posztjára utalva.) A tudósítás szerint néhány vendég nevetésben tört ki, míg mások kényelmetlen csendben ültek.

A ti Kanyétok, megpróbált Kazahsztánba költözni, és még a nevét is megváltoztatta Kazahsztanye Westre. De mi azt mondtuk: »Nem, ő túl antiszemita, még nekünk is«.

Bidenék láthatóan élvezték Baron Cohen műsorát, de mások számára sokkolóan hatott a tipikusan karótnyelt Washingtonban.

Az este folyamán egyébként George Clooney, a U2 és Gladys Knight soulénekesnő is megkapta vasárnap a washingtoni Kennedy Központ életműdíját. Az idei díjazottak között szerepelt még Amy Grant popénekesnő és Tania Leon zeneszerző is.

A John F. Kennedy egykori elnökről elnevezett Kennedy Központ az amerikai főváros legnagyobb kulturális intézménye. Az előadóművészeteket díjazó elismeréseit évente adják át a kiválasztott művészeknek az amerikai kultúrára tett hatásuk elismeréseként. Díját korábban mások mellett Meryl Streep, Aretha Franklin, Robert De Niro, George Lucas, Tom Hanks és Sting vehette át. Tavaly Joni Mitchell énekesnő és Bette Midler színésznő is a díjazottak között volt, írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik