A kevés gyümölcsöt tartalmazó lekvárok és szörpök adóztatását kezdeményezi a vidékfejlesztési tárca. A minisztérium azt szeretné, hogy az alacsony gyümölcstartalmú lekvároknak és szörpöknek magasabb legyen az adótartalma, mint a több gyümölcsből készült termékeknek.
A jelenlegi rendeletek alapján azok az élelmiszerek, amelyek nem tartalmaznak legalább 35 százalék gyümölcsöt, nem nevezhetők lekvároknak, ám ennek ellenére a köznyelv így hívja az alacsonyabb gyümölcstartalmú készítményeket is.
A tárca azért kezdeményezi a lekvárok megadóztatását, hogy az alacsony gyümölcstartalmú készítmények eltűnjenek a magyar piacról. Reményeik szerint a népegészségügyi termékdíj bevezetésének hasznos hozadéka lehet az egészséges táplálkozás előmozdítása és a magyar gyümölcstermelés fellendülése.
A törvénymódosításról zajlanak a tárcaközi egyeztetések.