Gazdaság

Chipsadó: most jön a fekete leves

A kávéra, az ízesített sörökre és az alkoholos frissítőkre is kiterjesztené a kormány a népegészségügyi termékdíjat.

Kibővíti a kormány a chipsadó hatálya alá eső termékek körét – írja a hvg.hu. A lap birtokába került tervezet szerint az ízesített sörök és az alkoholos frissítők után is kellene a gyártóknak adót fizetniük. Előbbire literenként 35, utóbbira 100 forintot. Mindezt azzal indokolják, hogy a gyümölcsös sörök és az üdítők, valamint röviditalt tartalmazó frissítők cukortartalommal is bírnak, ráadásul a fiatalok is szívesen fogyasztják azokat, ami segít rászokniuk az alkoholra.

Ugyancsak jelentős – kilónként 250 forintos – plusz adót kellene fizetni a kávé után is. Ez annyit tesz, hogy a ma 450 forintos negyedkilós csomag több mint 500 forintba kerülne. A törvényhozók indoklása szerint a kávét azért kell adóval sújtani, mert koffeintartalma miatt egészségre veszélyes a túlzott fogyasztása.

A népegészségügyi termékdíjat a kormány a magyar lakosság rossz egészségügyi állapotára hivatkozva vezette be, ám valójában az egészségügyben jelentkező bérfeszültségeket akarták vele megoldani. A kabinet korábban évente 20 milliárd forint bevételt várt a chipsadótól, ám a jövő évi költségvetés tervezetében már 30 milliárdos összeg szerepel.

A többlet egyrészt a megadóztatott termékek bővüléséből, másrészt az adók jelentős megemeléséből jönne össze – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik