Élet-Stílus

Szakálla miatt támadják a tiktokker nőt

„Nem is vagy nő” - ilyenekkel támadták az angol Annette-et, akinek egy hormonális betegség miatt nőtt ki a szakálla.

Annette Lawrence a Newsweek-en számolt be arról, hogy még 1993-ban, 19 éves korában diagnosztizálták PCOS-sel. A PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma egy olyan hormonális betegség, amely minden tizedik nőt érint, miközben csak minden ezredik hallott róla, és a meddőség mellett sok egyéb tünettel járhat együtt. Az egyik ilyen a tesztoszteron szint megemelkedése, ami olyan helyeken is fokozza a szőr növekedését, ahol egy egészséges szervezetű nőnél nem lenne indokolt.

Lawrence-nél ez harmincéves kora körül vált egyre intenzívebbé, majd elektrolízissel és lézeres szőrtelenítéssel is próbálkozott, de negyvenéves kora után már kénytelen volt borotválkozni is, hogy megszabaduljon a kéretlen szőrszálaktól.

Az Angliában élő nő 2018-ban vett magának egy Luna nevű papagájt és a vele való élményeit szerette volna megosztani a közösségi médiában is, ami megváltoztatta az életét. Lawrence csinált magának egy TikTok-fiókot, és amikor elég követője lett, kiposztolta az első élő videóját. Bár hozzászokott már az emberek kellemetlen kérdéseihez, de a TikTokon ezek megszámlálhatatlan mennyiségben ömlöttek felé.

„Menj és borotválkozz, tesó”; „Te nő vagy férfi vagy?”; „Mi vagy te?”; „Mi ez?”; „Ronda vagy” „Nem is vagy nő”.

Ezután Lawrence néhány hónapra abbahagyta a szőrtelenítést, majd októberben szakálla leborotválásával 2000 fontot, azaz körülbelül 900 ezer forintnyi összeget gyűjtött a Verity nevű jótékonysági szervezet számára, amely PCOS-ben szenvedő nőkön segít. Lawrence fontosnak érezte, hogy az emberek megtudják, a szakáll egy nőn nem választás kérdése. Erre a betegségre nincs gyógymód, egyedül a teljes életmódváltás tud segíteni, de a betegség súlyosságától függően ennek a hatékonysága igen eltérő lehet, és az ezzel küzdők ritkán kapnak megfelelő tájékoztatást a PCOS szakszerű kezeléséről.

@thenamesluna_conure PCOS is a very serious condition that affects 1 in 10 women worldwide. It is important that we get information about PCOS to everybody who needs to hear about it. The more awareness that is raised about PCOS, more people can be helped. More education and training is needed for doctors to be able to help people with PCOS as well. ##pcos ##pcosawareness ##beard4pcos##pcoswarrior##pcosfertility##veritypcos ♬ original sound - The names Luna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik