Élet-Stílus

Ne hagyd, hogy meddő légy!

Újszülött (újszülött)
Újszülött (újszülött)

Hízás vagy épp fogyás, nőgyógyászati panaszok, durva pattanások, kopaszodás vagy szőrösödés keseríti az életed? Valószínűleg PCOS okozza a bajokat. Ez a meddőség leggyakoribb oka. Korunk női betegségének kivizsgálását, terápiáját segíti egy alapítvány.

Minden tizedik nőt érint, de csak minden ezredik hallott a policisztás petefészek-szindrómáról (PCOS). Hátterében szénhidrátanyagcserezavar, inzulinrezisztencia áll. Ha nem ismerik fel időben, akkor meddőséghez, nőgyógyászati panaszokhoz, elhízáshoz, diabéteszhez, sőt daganatos betegségekhez vezethet. Ha viszont még a kezdetekben diagnosztizálják, akkor orvosi kezeléssel, valamint speciális életmódbeli változtatásokkal megelőzhetők, visszafordíthatók a szövődmények.

A betegséget gyakran félrediagnosztizálják vagy fogamzásgátlókkal próbálják megszüntetni a tüneteket, de annál összetettebb megoldásra van szükség.

Támogatás főiskolás, egyetemista lányoknak

A PCOS Szívügy Alapítvány most azoknak a lányoknak szeretne segíteni, akik gyanakodnak a PCOS-re, de még a korrekt diagnózisig sem jutottak el, vagy akiknél ugyan megállapították a betegséget, de a kezelésre nincs pénzük.

Az előző két év adományaiból ösztöndíj-pályázatot írtak ki 18 és 24 év közötti, felsőoktatásban tanuló lányoknak. A cél a diagnosztizálás, a kezelés, és az életmódváltás alapjainak lefektetése, majd a követés, segítés 3-5 hónapon át.

A nyertes pályázók fejenként százezer forintnyi támogatással vehetik igénybe az alapítvány és a társult intézmények komplex kezelését, tizenegyezer forint önrész ellenében. Az első hónapban teljes kivizsgálásokon vehetnek részt, a következő hónapokban pedig orvosok, dietetikus, személyi edző segítenek a terápia beállításában.

A pályázatot elektronikusan lehet benyújtani a PCOS Alapítvány honlapján közzétett e-mail címen. 

Nők, akik újjászülettek

Korábban három nő is nyilatkozott arról, milyen szenvedéseken mentek keresztül, amíg nem állapították meg, mi a betegségük és hogyan születtek újjá, amikor kiderült, a gyógyíthatatlan PCO- szindrómával kell élniük.

Olvasói sztorik