Gazdaság

Nagyot nőtt a Mol nyeresége

170 százalékkal nőtt a nyereség az előző évhez képest.

A Mol-csoport 36,4 milliárd forint nettó eredményt ért el 2011 harmadik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 92,1 milliárd forinttal. Az első három negyedévben a nyereség 183 milliárd forint volt, 170 százalékkal több mint a múlt év hasonló időszakában – tette közzé a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők a harmadik negyedévre 32 milliárd forintot meghaladó nettó veszteséget vártak, mivel részben azt feltételezték, hogy a devizában fennálló hitelállomány és a forint gyengülése miatt a vállalat nagy veszteségeket könyvelhet el a pénzügyi soron.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek alapján készült gyorsjelentés szerint a társaság bevétele a harmadik negyedévben elérte az 1377,7 milliárd forintot, míg az első kilenc hónapban 3853,3 milliárd forint volt, az előbbi 16 százalékkal, az utóbbi 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Mol az idei második negyedévben 54 milliárd forint nettó eredményre és 1298,4 milliárd forint bevételre tett szert.

A gyorsjelentés szerint az eredmény jelentős javulásához a nettó befektetésfedezeti ügylet számviteli elszámolásának bevezetése is hozzájárult. A bevétel pedig alapvetően a finomítói termékek jegyzésárának növekedése következtében beálló magasabb átlagos értékesítési árak miatt emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik