Gazdaság

Érdemes spekulálni az OTP-papírokkal

A nyáron a befektetők játékszerei a Mol-papírok voltak, mostanra azonban változott a helyzet. Inkább az OTP-részvényekkel spekulálnak.

Hatalmasat csökkent a Budapesti Értéktőzsdén a nyitott részvényhatáridős kötésállomány árfolyamértéke az elmúlt két hónapban. Szeptember elején még összesen 32,8 milliárd forint értékben volt nyitva ilyen típusú pozíció a BÉT-en, időközben azonban 24,5 milliárd forintra apadt – írja a Napi Gazdaság.

A csökkenésben két tényező játszott leginkább szerepet: az egyik az OTP áresése, a másik a tetemes mennyiségű Mol-pozíció zárása volt. Utóbbi a részvényárfolyam csökkenő trendjének gyengülésére enged következtetni, az olajpapír piaca a 15 000 forint alá is benéző jegyzés hatására meglehetősen kitisztult. Két hónapja még a jegyzett tőke közel 0,5 százalékára volt nyitva határidős kontraktus, ez az érték mostanra feleződött.

Az OTP-bankpapír hatalmas áresésen ment keresztül az elmúlt két hónapban, s produkált egy látványos felpattanást is. Ez utóbbi ellenére még mindig több mint 20 százalékkal áll a részvény árfolyama a szeptember eleji szintje alatt, eközben 3,4 millió darab részvénynek megfelelő mennyiségről 3,64 millió darabra nőtt a nyitott kötésállomány nagysága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik