Nagyvilág

Duplájára nőtt a hétvégi börtöntűz áldozatainak száma Iránban

KOOSHA MAHSHID FALAHI / MIZAN / AFP
KOOSHA MAHSHID FALAHI / MIZAN / AFP

Nyolc fogoly halt meg a hírhedt teheráni Evin börtönben a hétvégén kitört tűz következtében – közölte hétfőn az iráni igazságszolgáltatás. Ezzel duplájára nőtt az elismert halálos áldozatok száma.

A hivatalos közlés szerint valamennyi áldozatot a rablásokkal összefüggésbe hozott bűnelkövetők számára kijelölt részlegen tartották fogva. Az Evin azonban jól ismert arról, hogy politikai foglyokat is tartanak, köztük kettős állampolgárságú irániakat.

A Reuters a híradásban felidézi, hogy a hatóságok szombati közlése szerint „több pénzügyi bűncselekményért és lopásért elítélt fogoly verekedése után” gyújtottak fel egy börtönműhelyt. Az állami média szerint az első négy esetben füstmérgezés okozhatta az áldozatok halálát. Néhány politikai fogvatartott családja közben a közösségi médiában felszólította a hatóságokat, hogy garantálják az Evin börtönben fogva tartottak biztonságát.

Az MTI szerint a tüzet néhány óra elteltével eloltották. Az IRNA iráni hírügynökség egy tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy a tűz a büntetés-végrehajtó intézet egy varrodájában ütött ki.

A 22 éves Mahsza Amini szeptember 16-i halála miatt kirobbant tiltakozások súlyos kihívás elé állítják az országot az 1979-es iszlamista forradalom óta irányító klérust. A tüntetők hetek óta a rendszer bukását követelik.

Kapcsolódó
Megbuktathatja-e az iráni rezsimet a női jogok iránti érzéketlensége?
Évek óta nem látott tiltakozási hullám bontakozott ki Iránban, miután egy fiatal kurd nő életét vesztette a hatósági fogva tartása során. A következő napok sorsdöntők lesznek: kiderül, hogy a rezsim tudja-e kezelni a válságot, vagy a tüntetések felkeléssé változnak.

A büntetés-végrehajtó intézetet 2018-ban az Egyesült Államok kormánya feketelistára helyezte „súlyos emberi jogi visszaélésekre” hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik