Közélet

A Kossuth Rádióban arról kérdezték a német újságírót, hogy milyen volt Orbánnal beszélgetni Berlinben

Hollik István mellett Tomasz Kurianowicz, a Berliner Zeitung újságírója is a Kossuth Rádió Vasárnapi újságának vendége volt, ő folytatott pódiumbeszélgetést kedden Berlinben Orbán Viktorral, azért érkezett a műsorba, hogy erről meséljen.

Kapcsolódó
Orbán Berlinben: Aki velünk együttműködik, az jól jár
A miniszterelnök azt állította, hogy Magyarország minden válságból jól jött ki.

A közmédia műsorában a német újságíró érdekesnek és tartalmasnak nevezte a magyar miniszterelnökkel folytatott beszélgetést, elmondása szerint sokkal tisztábban látja már, hogy milyen szempontok alapján véli Orbán elhibázottnak az Európai Unió szankcióit Oroszországgal szemben. Elmondta azt is, hogy bár hallott már az ukrajnai magyar kisebbségről, az ő helyzetükről sem gondolkodott el korábban.

Kurianowicz kiemelte, hogy szerinte sokakat meglepett a teremben az, amikor Orbán kimondta, ha ma Angela Merkel lenne a német kancellár, ki sem tört volna a háború. A magyar kormányfő a beszélgetésen a krími válsággal példálózott, ami már 2014-ben háborút hozhatott volna, de Orbán szerint Merkel diplomáciai képessége akkor megóvott bennünket. Kurianowicz szerint a hallgatóságot az is elgondolkoztatta, hogy Orbán szerint a béke csak Donald Trumppal képzelhető el.

Az újságíró szerint előrelátható volt, hogy a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung napilap pódiumbeszélgetése miatt sok kritikát kapnak majd, mert Németországban Orbán megosztó személyiség. Ők azonban szeretnék, hogy olvasóik több szemszögből megvilágítva lássák a problémákat.

Németországban valóban sokakat zavart, hogy egyáltalán pódiumot biztosítottak Orbánnak, ezzel felületet adva az ő politikai érvelésének, és az a vád is érte a lapot, hogy ilyen értelemben nem szolidárisak Ukrajnával, mert egy olyan perspektívát mutatnak, amely esetleg fáj az ukránoknak. Voltak továbbá, akik sérelmezték, hogy a beszélgetésre nem hívtak meg a magyar ellenzékből megszólalókat, akik kérdezhettek volna a miniszterelnöktől.

Kurianowicz ezekre a vádakra úgy reagált, hogy Orbán stábjával előre egyeztették, hogy bátran feltehetik kérdéseiket, nincsenek tabuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik