Közélet

Hollik István szerint módosíthatja az oroszellenes szankciókat, ha elegen kitöltik a nemzeti konzultációt

A kormányoldal azt várja a nemzeti konzultációtól, hogy több millió magyar ember véleménye kikényszerítheti az Oroszországgal szembeni uniós szankciós politika megváltoztatását –  mondta Hollik István a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt kommunikálta, hogy a kormánypártok kötelezettségnek tartják a nemzeti konzultációt, hiszen megígérték, hogy a Magyarország jövőjét hosszú távon érintő ügyekben ki fogják kérni az emberek véleményét. Hollik szerint ez így volt a Covid kezelése és a migráció ügyében is, most meg „itt van ez a szankciós rendszer”, amely egyértelműen tönkreteszi az európai gazdaságot.

A politikus elmondta, a nemzeti konzultációtól azt várják, hogy több millió magyar ember véleménye kikényszerítheti a szankciós politika megváltoztatását. Ezt Hollik így támasztotta alá:

Egyben biztos vagyok, hogy ha több millió magyar ember kifejti a véleményét a szankciókkal kapcsolatban, pontosan ugyanúgy, ahogy a kötelező kvótával kapcsolatban is láthattuk, azt nem tudja figyelmen kívül hagyni Brüsszel.

Ha több millió ember egyértelműen kifejezi a véleményét, az hatásos lehet – vélekedett, hozzátéve, hogy egy demokráciában az emberek véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. A Fidesz politikusa reméli, hogy „ezt a demokratikus alapszabályt még nem felejtették el Brüsszelben sem”.

Hollik arról is beszélt a műsorban, hogy szerinte „a brüsszeli elit egy buborékban ül”, nem hajlandó tudomásul venni, hogy az energiaárak az egekben vannak, és hogy az emberek az utcán tüntetnek a kifizethetetlen rezsiárak miatt, továbbá nem veszi észre, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók fordítva sültek el. Utóbbinak ellentmond Oleg Vjugin, elismert orosz közgazdász véleménye, aki szerint bár nem történt katasztrófa Moszkvában, a szankciók működnek.

A legújabb nemzeti konzultáció kérdőíveit pénteken kezdtékel kipostázni. Pénteken megkezdődött az új nemzeti konzultációs kérdőívek postázása. A brüsszeli szankciókról szóló konzultáció ívén hét kérdés szerepel az Oroszországgal szemben már bevezetett, illetve tervezett szankciós lépésekről, illetve azok következményeiről. A kormány a lakosság véleményét várja az olajszankciókról, a gázszállításokra, a nyersanyagokra, a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó intézkedésekről, a paksi atomerőmű bővítésével és a turizmussal kapcsolatos szankciókról, illetve a szankciók élelmiszerárakra és migrációra gyakorolt hatásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik