Belföld

Bod Péter Ákost is ajánlja a Transparency International az Integritás Hatóságnak a korrupcióellenes harcban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Három személyt ajánl Transparency International Magyarország (TI Magyarország) abba a bizottságba, amely aztán kiválasztja majd az Integritás Hatóság vezetőjét – írja közleményében a civil szervezet.

A három személy:

  • Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor az Antall-kormányban miniszteri tárcát vállalt, majd a Magyar Nemzeti Bank elnökeként tevékenykedett. Iskolateremtő egyetemi munkássága mellett a Transparency International Magyarország felügyelőbizottságának elnöki tisztét is ellátja.
  • Jancsics Dávid szociológus, korrupciókutató magyarországi pályafutása után egy évtizede az Egyesült Államokban dolgozik, jelenleg a San Diego State University-n tanít. Szintén tagja a Transparency International Magyarország felügyelőbizottságának.
  • Marschall Miklós a korrupció elleni küzdelem nemzetközileg elismert szereplője, aki több mint 15 éven át dolgozott a Transparency International Berlinben működő központi Titkárságának helyettes vezérigazgatójaként.

A TI szerint az „Integritás Hatóság vezetőinek a kiválasztásában az Alkalmassági Bizottság kulcsszerepet játszik, mert összeállítja azt a listát, ami alapján – az Állami Számvevőszék elnökének közreműködésével – az államfő végül eldönti, hogy kinek adja a megbízatást. Ahhoz, hogy a shortlistre az Integritás Hatóság vezetésére valóban rátermett, érdemes emberek kerüljenek, arra van szükség, hogy az Alkalmassági Bizottság tagjai feddhetetlen, senki javára elfogultsággal nem vádolható és kiválóan felkészült szakértők legyenek. Meggyőződésünk, hogy Bod Péter Ákos, Jancsics Dávid és Marschall Miklós ennek a követelménynek megfelel.”

A szervezet azt is írja, hogy a TI Magyarország kritikával illették a kormányt, mert „ezek a módosítások, bár egyes részkérdésekben előrelépést jelentenek, összességében elégtelenek a rendszerszintű korrupció megtörésére. Leszögeztük azt is, hogy a TI Magyarország csak szigorú feltételekkel hajlandó részt venni az Integritás Hatóság mellett létrejövő korrupció elleni munkacsoportban.”

Az Integritás Hatóságról épp ma írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
Éles és önveszélyes fegyvert alkotott az Orbán-kormány, de kérdés, hogy valóban bevetik-e
Az Integritás Hatóság valódi eszközöket, tág jogköröket kap, vagyis sok múlik majd a vezetők ambícióin és hatékonyságán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik