Gazdaság

A Fidesz lemond az euróövezeti tagságról?

Az MSZP szerint megnehezítené a csatlakozást Varga Mihály javaslata.

Az MSZP szerint megnehezíti a csatlakozást az euróövezethez, ha bekerül az alkotmányba, hogy a forint Magyarország hivatalos fizetőeszköze. Ezt előzőleg a fideszes Varga Mihály mondta. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kezdeményezni fogja a kormánypárti tervezet módosítását úgy, hogy kerüljön bele a szövegbe: Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint.

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője tudatta, hogy a kijelentés súlyát az adja, hogy amennyiben az euróövezethez akarnánk csatlakozni, akkor alkotmányt kellene módosítani, amihez az összes képviselő kétharmadának szavazata szükséges.

Varga Mihály és általa az Orbán-kormány tehát ezzel a tervezettel politikai megegyezéshez köti, hogy Magyarország tagja lehessen az euróövezetnek, amit Európához csatlakozásunkat követően minden politikai párt, köztük a Fidesz-KDNP pártszövetség is támogatott, sőt, egyik legfontosabb elérendő célként fogalmazott meg – emlékeztetett az ellenzéki politikus.

Az MSZP-s képviselő ezért arra szólította fel a kormányt, hogy azt a többször megerősített állásfoglalást, amely szerint Magyarország elemi gazdasági és politikai érdeke csatlakozni az eurózónához, ne nehezítse az alkotmány ilyen jellegű módosításával – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik