Belföld

Új pártot alapít Kuncze és Magyar?

Már hetek óta keringtek a hírek az SZDSZ-ben: "Magyar Bálint már megint szervezkedik". Először új pártról, majd egy nőszervezet megalakításáról szóltak a pletykák, majd felvetődött, hogy egyesületet hoznának létre, amely esetleg egy új párt csírája lehetne. Végül a Szabadelvű Polgári Egyesületet (SZPE) alakították meg hétfőn.

A 18 fős parlamenti SZDSZ-frakció 5 tagja: Kuncze Gábor és Magyar Bálint volt pártelnökök (mint alapítók), valamint Hankó-Faragó Miklós, Sándor Klára és Világosi Gábor (mint vezetőségi tagok) részvételével Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) alakult. Ezzel közelebb került az intézményes szakadáshoz az SZDSZ – írja a Népszabadság.

Már napokkal ezelőtt sejteni lehetett, hogy többről lehet szó, mint egyszerű egyesületről, bár arról ellentmondásos hírek terjedtek el, hogy „mennyire politikai” a szervezet, amelynek létrehozásáról gondolkodnak a Retkes Attila irányvonalával elégedetlen szabaddemokraták.

A hétfőn közzétett alapítói nyilatkozattal a kételyeket eloszlatták, eszerint ugyanis ma Magyarországon politizálás helyett látszatpolitizálás zajlik, a társadalmi közmegegyezést ócska demagógia helyettesíti: „Sokan vagyunk, akik ma Magyarországon úgy érezzük: a polgári értékrendnek nincs ma Magyarországon megfelelő képviselete” – írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik