Élő Nagyvilág

Kiderült, eddig mekkora területet foglaltak vissza az ukránok

Yasuyoshi CHIBA / AFP
Yasuyoshi CHIBA / AFP
  • Ukrajna mostanra több mint 700 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza Harkivban és déli országrészen.
  • Kétmilliárd dollárt ad katonai célokra az USA Ukrajnának és tizennyolc másik országnak.
  • Ukrajna meglepetésszerű ellentámadást indított Harkiv megyében.
  • Zelenszkij több település visszafoglalásáról beszélt.
  • Már menekül is a lakosság a orosz kézen lévő Kupjanszkból.
  • A orosz-ukrán háború szerdai eseményeiről szóló beszámolónk innen érhető el.

Zelenszkij és Putyin is megemlékezett a királynőről

Mély megrendüléssel értesültünk II. Erzsébet királynő haláláról. Az ukrán nép nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a királyi családnak, az Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösségnek e pótolhatatlan veszteség miatt. Gondolataink és imáink veletek vannak.

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren.

Az orosz elnök is részvétét fejezte ki a brit királyi család és az Egyesült Királyság népe felé: az orosz közleményben azt írják,

Vlagyimir Putyin szerint „helyrehozhatatlan veszteség” a királynő halála.

NATO-főtitkár: Ukrajna és támogatói is kemény tél elé néznek

Erre a télre mindenképpen fel kell készülnünk, mert semmi jele annak, hogy Oroszország lemondana arról a céljáról, hogy átvegye az irányítást Ukrajna felett.

– nyilatkozta az AP-nek Jens Stoltenberg a NATO főtitkára.

Az euroatlanti katonai szövetség vezetője szerint az ukrajnai háború sorsdöntő pillanathoz közeledik, amikor kiderül, hogy az orosz offenzíva megakad-e Donbászban, miközben látjuk, hogy az ukránok képesek voltak visszavágni és visszaszerezni egyes területeket.

Annak ellenére, hogy a nyugati szövetségesek csütörtökön a délnyugat-németországi Ramsteinben tartott találkozón további felszerelések és fegyverek szállítására tettek ígéretet,  Stoltenberg szerint több téli felszerelésre lesz szükség.

A tél közeleg, és kemény lesz az ukrajnai harctéren. Tudjuk, hogy az ukrán hadsereg létszáma most nagyjából háromszor akkora, mint tavaly télen volt. Sürgősen szükségük van több téli egyenruhára, áramot, meleget termelő generátorokra, sátrakra és további felszerelésre, amelyek átsegíthetik őket a télen.

– jelentette ki Stoltenberg.

A nyugati katonai szövetség feje a magas energiaárak és az infláció miatt szenvedő nyugati országokhoz is beszélt, felszólítva őket arra, hogy őrizzék meg a hitüket, ugyanis a támogatás mostani megszüntetéséért túl magas árat kéne fizetniük.

Ha Putyin győz Ukrajnában, a világ veszélyesebbé hellyé válik, ugyanis akkor látni fogja, hogy brutális katonai erő alkalmazása, egy szomszédos ország megszállása, a nemzetközi szabályok durva megsértése és ártatlan civilek megtámadása sikerre vezethet.

– vélekedik a NATO-főtitkár.

(Guardian)

Amerikai külügyminiszter: Ez egy sorsdöntő pillanat

Anthony Blinken az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön meglepetésszerű látogatást tett Kijevben, miután az Egyesült Államok közel 2,7 milliárd dollár (956 milliárd forint) értékű új katonai támogatást nyújtott Ukrajnának és további, „Oroszország által fenyegetett” európai országnak.

Tudjuk, hogy ez egy sorsdöntő pillanat, mivel több mint hat hónapja tart Oroszország Ukrajna elleni agressziója, valamint azért, mert az önök ellentámadása már folyamatban van, és eredményesnek bizonyul.

– mondta a tárcavezető Zelenszkij elnöknek, aki megköszönte Blinkennek a támogatást.

(Guardian)

Immár több mint 700 négyzetkilométert foglaltak vissza az ukránok

Ukrajna mostanra több mint 700 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza Harkivban és déli országrészen – közölte egy ukrán tábornok.

Egy nyilvános tájékoztatón Olekszij Gromov dandártábornok elmondta, hogy

az ukrán erők 50 kilométerre nyomultak előre az orosz vonalakon belül, és több mint 20 falut foglaltak vissza.

– A Harkiv és a Déli-Bug irányában az ukrán ellenőrzés alá visszatért területek összterülete több mint 700 négyzetkilométert tesz ki – szögezte le Gromov. Ez az eddigi legrészletesebb nyilvános értékelés az ukrán ellentámadásról.

A Déli-Bug egy folyó, amely a déli frontvonalon fekvő Mikolajiv városán keresztül folyik át, mielőtt egy 30 km hosszú tölcsértorkolattal Ocsakivnél a Fekete-tengerbe ömlene.

(Guardian)

Heves bombázás érte Bahmut városközpontját

Két ember életét vesztette, négy pedig megsebesült a donyecki térségben az orosz bombázásokban – közölte az ukrán főügyészség.

A Facebookon közzétett bejegyzés szerint csütörtökön intenzív bombázás volt Bahmut város központjában. A lövedékek a szovjet tervezésű Uragan rakétarendszerből érkeztek.

A megszállók lakóépületeket, üzleteket, benzinkutakat és emeletes házakat találtak el. Egy helyi lakos meghalt, négy másik megsebesült

–  olvasható a posztban.

Hozzáteszik: egy nő is meghalt a háza közelében Toretszka városában.

(Guardian)

Oroszok lőtték Harkiv ipari negyedét, két ember meghalt

Legkevesebb két ember meghalt és öten megsebesültek a Harkiv ipari negyedében végrehajtott orosz támadásban – közölte a régió kormányzója.

Oleg Szinjehubov a Telegramon-csatornáján közölt híreket az áldozatokról.

Az orvosok előzetes adatai szerint ketten meghaltak, és öten sérültek meg, de számok még változhatnak.

A katasztrófavédelem a helyszínen tartózkodik.

(The Guardian)

2 milliárd dollárt adna katonai célokra az USA Ukrajnának és 18 másik országnak

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Kijevbe látogatott. Itt arról beszélt, hogy értesíteni készül a Kongresszust, miszerint az Egyesült Államok további 2 milliárd dolláros hosszú távú katonai támogatást kíván küldeni Ukrajnának és 18 másik országnak az orosz invázió veszélye.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy mely tizennyolc állam részesülhet még Ukrajnán kívül ebből a támogatásból.

Lloyd Austin védelmi miniszter szintén csütörtökön jelentette be, hogy Joe Biden elnök külön jóváhagyott egy 675 millió dolláros újabb katonai támogatást Ukrajna számára. Az amerikai segélyek összesen így már 13,5 milliárd dollárnyi támogatást jelentenek Ukrajnának az Oroszországgal szemben vívott védekező háborúban.

Blinken a háború kezdete óta már másodszor látogatott Ukrajnába, de a külügyminisztérium biztonsági okokból előre nem hozta nyilvánosságra utazását.

(The New York Times)

Szankciók ide vagy oda, Oroszországban is kapható lesz az iPhone 14

A párhuzamos importrendszernek köszönhetően az orosz fogyasztóknak is lehetősége lesz megvásárolni az Apple legújabb okostelefonjait, mondta Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter, egyben mimiszterelnök-helyettes a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek csütörtökön.

Az Apple éves őszi termékbemutatóján szerda este négy új iPhone-t, valamint az Apple Watch okosóra és az AirPods fülhallgató új verzióit mutatták be.

Oroszország ukrajnai inváziója után számos nyugati cég fordított hátat az orosz piacnak és állította le termékeinek bevitelét az országba.

Az Apple márciusban, pár héttel a háború kirobbanását követően állította le termékeinek exportját. Ennek ellenére számos fogyasztási-, elektronikai- és luxusárucikk továbbra is elérhető a boltok polcain, az úgynevezett párhuzamos importnak köszönhetően, írja az MTI.

Az orosz törvényhozás májusban elfogadott rendelete lehetővé tette a fogyasztási termékek behozatalát a védjegytulajdonosainak engedélye nélkül, hogy ezzel enyhítsék a nyugati cégek kivonulása után hagyott űrt.

Becslések szerint az engedély nélküli import értéke Oroszországan az év végére 16 milliárd dollárra rúghat, ami a teljes tavalyi behozatal négy százaléka. Május és július között a párhuzamos import 6 milliárd eurót ért el.

Oroszország legnagyobb mobilszolgáltatója, az MTS csütörtök reggel már megkezdte az előrendelések felvételét az új iPhone 14-es csúcsmodellekre. A 128 gigabites modell ára 84 990 rubeltől (556 620 forint) kezdődik.

A szállítás akár 120 napot is igénybe vehet, és fenntartották a jogot a rendelésék törlésére, amennyiben az import nehézségekbe ütközik vagy meghiúsul.

Már menekül is a lakosság a orosz kézen lévő Kupjanszkból

Korábban már megírtuk, hogy Harkiv megyében meglepetésszerű ellentámadást hajt végre az ukrán hadsereg. Nyugati és orosz elemzők is egyetértenek abban, hogy ennek az offenzívának a célpontja Kupjanszk városa, amely a Kelet-Ukrajna felé tartó orosz szállítmányok szempontjából kulcsfontosságú helyszín.

Vitalij Gancsev, az orosz megszállók által kinevezett kupjanszki városvezető most felszólította a nőket és a gyerekeket, hogy az ukrán erők közeledése miatt hagyják el a lakóhelyüket.

Ma olyan helyzet alakul ki Kupjanszkban, hogy kénytelenek vagyunk gondoskodni a lakosság, legalább a gyerekek, nők evakuálásáról, mert a várost folyamatosan terror fenyegeti, és rakétatámadások az ukrán fegyveres erők részéről, akik még mindig nem tettek le a város infrastruktúrájának lerombolásáról

– értelmezte a kialakult helyzetet a oroszok által a város élére ültetett Gancsev csütörtökön.

Szerinte a probléma nemcsak a várost, de a teljes kupjanszki járást és az iziumi járást is érint. Ezeken a helyeken az ukrán ellentámadások szerint „nagyon súlyos anyagi és erkölcsi károkat” okozott a lakosságban.

Az ukrán fél a CNN-nek egyelőre nem kívánta kommentálni az északkelet-ukrajnai offenzívát, azt írják, hogy a földrajzi helymeghatározással ellátott felvételek igazolni látszanak az ellentámadás tényét.

Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben ad fegyvert Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök újabb 675 millió dollár értékű fegyvertámogatást hagyott jóvá Ukrajna számára – közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön.

Austin erről a németországi Ramstein légitámaszponton beszélt, ahol több ország védelmi minisztere találkozik, hogy az ukránok kiképzési lehetőségeiről és hosszú távú támogatásáról, valamint  saját hadipari kapacitásuk fejlesztésről tárgyaljanak.

(reuters)

Fehéroroszország lengyel és ukrán határnál hadgyakorlatozik

Fehéroroszország hadgyakorlatot indított Breszt városánál a lengyel és az ukrajnai határ közelében, valamint Minszk és az északkeleti Vitebszk környékén is.

A fehérorosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ország, az oroszok szoros szövetségese, ami lehetővé tette Moszkva számára, hogy innen hajtsa végre az ukrajnai „különleges katonai művelet” egy részét.

A közlemény szerint a hadgyakorlatok szeptember 14-ig tartanak, és „az ellenség által ideiglenesen elfoglalt területek felszabadítását”, valamint a határ menti régiók feletti ellenőrzés visszaszerzését gyakorolják a katonák.

A minisztérium szerint a hadgyakorlaton részt vevő csapatok és katonai felszerelések mértékükben nem követelték meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) iránymutatásai szerinti értesítést.

Pentagon: Amerika az ukrán fegyveres erők hosszú távú fejlesztéséről szóló terven dolgozik

Az amerikai védelmi minisztérium részletes elemzést és útitervet dolgoz ki arra, hogy miként tudja közép- és hosszú távon támogatni Ukrajna fegyveres erejét, a katonai eszközökről is szóló dokumentumot hamarosan Kijevben is bemutatják, jelentette a CNN a tárca egy magas rangú tisztségviselőjét idézve.

Az értesülés szerint az elemző munkát az Egyesült Államok egyesített vezérkari főnökségének elnöke, Mark Milley tábornok irányítja, a tervet az Ukrajnának nyújtott és ígért többmilliárdos katonai segítségre alapozzák.

A magas rangú védelmi tisztségviselő a CNN-nek elmondta, hogy a munka kezdeti szakaszában járnak: az ukrán fegyveres erők jövőjére koncentrálnak, elsősorban arra, hogy az Egyesült Államok mit kíván elérni abban a tekintetben, hogy Kijev milyen eszközökkel rendelkezzen a közép- és hosszú távon. Washington elhúzódó konfliktusra számít, és a háborút követő 5 évre is készít elemzést Ukrajna haderejét illetően, írja az MTI.

Az értesülés szerint az amerikai katonai szakértők ukránokkal is együttműködnek a tervek kidolgozásában, és ha azokat Joe Biden elnök elfogadja, akkor az eredmény több évre szóló fegyvereladás is lehet, valamint egy hosszú távú katonai képzési program, amelyet az Egyesült Államok nyújtana Ukrajna számára.

A tisztségviselő arról is beszámolt, hogy az elemzés egy-két hónapon belül elkészül, de tartalmát a következő hónapokban folyamatosan igazítják az ukrajnai haderő előrehaladásához a hadszíntéren.

Orosz taktikai atomfegyverek bevetésétől tart az ukrán főparancsnok

Az ukrán főparancsnok szerint nukleáris konfliktus fenyeget.

Az ukrán erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij tábornok arra figyelmeztetett, hogy orosz taktikai atomfegyverek bevetése fenyeget Ukrajnában. Szavai szerint ez egy „korlátozott” nukleáris konfliktus veszélyét hordozza magában – derül ki az Ukrinform ukrán állami hírügynökség által közzétett véleménycikkéből.

Zaluzsnyij tábornok a szerdai cikkben részletekbe menően értékelte a háborús helyzetet. Eszerint az orosz taktikai nukleáris fegyverek „közvetlen fenyegetése” nagyban befolyásolta az ukrán döntések meghozatalát.

Szerinte az Ukrajna területén zajló harcokban már igazolást nyert, hogy az Oroszországi Föderáció hajlamos figyelmen kívül hagyni a globális nukleáris biztonsági megfontolásokat még egy hagyományos háborúban is.

A taktikai atomfegyverek bevetését meg kell előzni a világhatalmak rendelkezésére álló eszközök teljes arzenáljának felhasználásával

– fogalmazott a tábornok.

Szerdán is legalább 12 ezer menekült jött Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5861-en léptek be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6828-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Vonattal ezúttal 63 menekült érkezett Budapestre, köztük 19 gyermek.

Zelenszkij ukrán települések visszafoglalásáról beszélt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szokásos éjszakai videóbeszédében azt mondta, hogy „jó hírei vannak” több település visszafoglalását illetően.

Ukrán sikerekről a harkivi régióban napok óta keringenek hírek, de ezeket hivatalosan nem erősítették meg. Zelenszkij arról most sem beszélt, hogy pontosan mely településeket is sikerült visszafoglalni.

Amerikai források szerint Ukrajna „lassú, de jelentős lépéseket tesz” az orosz erőkkel szemben.

Azt hiszem, minden állampolgár büszke lehet a katonáinkra

– fogalmazott az ukrán elnök, de konkrét katonai egységeket sem nevezett meg. Egyúttal azt mondta, még nem jött el az ideje, hogy megnevezze azokat a településeket, ahová újra kitűzték az ukrán lobogót.

(BBC)

Meglepetésszerű ukrán ellentámadás Harkiv megyében

Ukrajna meglepetésszerű ellentámadást indított az északkeleti Harkiv megyében, zavarba hozva ezzel az orosz erőket, amelyek délen is ukrán támadásokkal küszködnek.

Az orosz ellenőrzés alatt álló Donyecki Népköztársaság egyik illetékese még kedden közölte, hogy az ukrán erők „körbe vették” Balakliját. Ez egy 27 ezer lakosú város, Harkiv és az oroszok által megszállt Izium között.

A közösségi oldalakon szerdán keringő ellenőrizetlen felvételek tanúsága szerint mindenesetre egy ukrán katona pózolt a Balaklija bejárata előtt.

Elemzők szerint az offenzíva eredeti célpontja Kupjanszk városa lehet, amely a határtól délre, Kelet-Ukrajna felé tartó orosz szállítmányok szempontjából kulcsfontosságú helyszín.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij továbbra is tartani látszik a keleti katonai ellentámadástól. Az ukrán hadsereg egyelőre nem kommentálta az állítólagos új haditervet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik