Gazdaság

K&H: jobb az árfolyamgát a végtörlesztésnél

A K&H Bank vezérigazgató-helyettese szerint kedvezőbb az új típusú árfolyamgát a végtörlesztésnél.

Aki valamilyen okból lemaradt a végtörlesztésről a “hajrában”, annak sem kell aggódnia, az árfolyamgát várhatóan áprilistól belépő új rendszere megoldást jelenthet a még mindig jelentős devizahitellel rendelkező adósoknak – mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

Bába Ágnes elmondta: a végtörlesztés során a legjobb adósok jó része – vagy saját megtakarításból, vagy idejében felvett forinthitelből – már végtörlesztette devizaadósságát, a továbbra is jelentős devizatartozással rendelkező adósoknak megoldást jelenthet az árfolyamgát várhatóan április elején belépő új rendszere – amennyiben az ehhez szükséges törvényjavaslatot február folyamán elfogadja a parlament.

A vezérigazgató-helyettes szerint az egyik legkedvezőbb változás a tervek szerint az lesz, hogy az új típusú árfolyamgát alá történő bejelentkezés, illetve szerződéskötés lehetőségével 2012 végéig lehet majd élni. A lakosság számára alapvetően fontos, hogy eladósodásában kiszámítható terhekkel, törlesztésekkel tudjon számolni, a törlesztőrészletek hosszú távon is kiszámíthatóak legyenek. A havi részlet árfolyamgát feletti részéből csak a tőkerész kerül a gyűjtőszámlára, a kamatrészt a bank, illetve az állami költségvetés viseli, így az ügyfél mentesül a kamatok egy részének megfizetése alól.

Bába Ágnes kiemelte: további újdonság lesz, hogy 270 forint/svájci frank, 340 forint/euró és 3,3 forint/jen árfolyamszint felett az árfolyamkockázatot nem az ügyfél viseli, vagyis további forintgyengülés esetén is csak korlátozott mértékben fog gyarapodni a gyűjtőszámla egyenlege. A végtörlesztésnél azonban jobb megoldás lehet az új típusú árfolyamgát – mutatott rá.

A vezérigazgató-helyettes arról is szólt, hogy a jelzáloghitelezés újbóli beindítását segítheti a más országokban hosszú évek óta működő pozitív adóslista bevezetése is, hiszen ennek köszönhetően a kockázatok szempontjából jó ügyfelek kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hitelhez, ugyanakkor ez a hitelezők biztonságát is növeli, javítja a hitelezési hajlandóságot. Emellett persze elengedhetetlen a munkanélküliségi ráta csökkenése – mondta a vezérigazgató-helyettes.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik