Gazdaság

A forint a világ harmadik legrosszabb valutája

forintok (forint, )
forintok (forint, )

Elég volt hozzá némi rossz hír Japánból, és máris elkezdett visszagyengülni. Hiába volt javulás, mégis a világ legrosszabbjai közt van a forint.

277,07. Ennyi – úgy tűnik, az euró augusztus harmadiki áránál nem lesz jobb a helyzet, innentől csak gyengülni fog a forint. Ma ismét csúszással nyitott: 0,5 százalékkal gyengült, így 278 forintot kell már egy euróért adni a pénzpiaci kereskedőknek. Az állampapíroktól is máris magasabb hozamot vártak el a befektetők, mint az előző heti aukciókon. (Magyarán: nemcsak kevesebbet ér a pénzünk, hanem még a kiadásaink is magasabbak.)

Pedig mi is történt? Kijött egy adat arról, hogy lassult Japán növekedése, s ezt a befektetők úgy értelmezték: mély a világgazdaság válsága. És hát ilyenkor a kockázatos befektetéseiket (mint Magyarország) igyekeznek leépíteni.

Ám valójában többről van szó, mint hogy a világgazdaság penetráns rossz hangulata húzná le a forintot. Ezt már abból is látni lehet, hogy a forint a régió többi valutájánál lassabban erősödött és gyorsabban gyöngült. Az elemzők a jövőt illetően sem túl optimisták.

„A forint számára aránytalanul nagy a gyengülési tartalék, mivel minden lehetséges jó hírt beárazott már a piac” – véli Roderick Ngotho, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemzője. Szerinte már az IMF-tárgyalások sikeres lezárását is bekalkulálták a befektetők a forint értékébe, pedig ez még nem történt meg.

A dollárhoz képest különösen rosszul áll a forint: a Tradingeconomics.com adatai szerint az idén a forint volt az a valuta, amely a legnagyobbat esett a dollárhoz képest a chilei és a kolumbiai peso után a világ pénzei közül. Az év elején még csak az ötödik legrosszabb volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik