Gazdaság

Az EKB megsegítette a magyar kormányt

Nagyot csökkent ma a magyar állampapíroktól elvárt hozam, mivel az EKB megerősítette, hogy kész beavatkozni az euró érdekében.

Reggel még úgy tűnt, rutinművelet lesz a mai állampapír-kibocsátás: a szokásos 3, 5 és 10 éves aukció volt napirenden. Ám az aukción olyan alacsony hozamokat vártak csak el a befektetők, hogy a hároméves papírokból a meghirdetett 20 milliárd forinttal szemben 30 milliárdot bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ, átlagosan 6,84 százalékos átlaghozammal. Két hete még 7,36 százalékért voltak csak hajlandók a piaci befektetők finanszírozni ebben az időtávban a magyar államot.

Az ötéves kötvényekből eredetileg 15 milliárd forintos kibocsátás tervezett az ÁKK, ám látva a 52 milliárdos keresletet, 31,5 milliárd forintra emelték az eladott mennyiséget, mindez 7,15 százalékos átlaghozam mellett kelt el. A 10 éves papírokból a 10 milliárdos meghirdetett menyiségre 38 milliárdnyi ajánlat érkezett, végül 21 milliárdot értékesítettek, 7,35 százalékos hozammal.

Mint a Napi Gazdaság is megírta, az Európai Központi Bank (EKB) megerősítette, hogy ugrásra kész és megvédi az eurót. Christian Noyer, az EKB kormányzótanácsának tagja, a francia központi bank elnöke ugyanis azt mondta egy interjúban: az euróövezet központi bankja kész leszorítani az egyes euróövezeti országok állampapírjait terhelő túlzottan magas kockázati felárakat.

„Műveleteink megfelelő méretűek lesznek ahhoz, hogy erős hatást gyakoroljanak a piacokra. Késznek kell lennünk gyors beavatkozásra, a rövid lejáratú papírokra helyezve a hangsúlyt” – mondta a Le Point című magazinnak adott nyilatkozatában.

Hozzáfűzte: a másodlagos piacon való kötvényvásárláson kívül az EKB esetleg új, „nem konvencionális” eszközökhöz is folyamodhat az államkötvény-piacok befolyásolása érdekében, de nem bocsátkozott részletekbe. Hangsúlyozta azonban, hogy az euróövezet jegybankjának akciói nem helyettesítik az egyes tagországok politikai erőfeszítéseit adósságállományuk csökkentésére.

Noyer lényegében megismételte Mario Draghi ECB-elnök mondanivalóját, aki legutóbb a bank kormányzótanácsának múlt heti ülése után jelentette ki, hogy kész felújítani a kötvényvásárlásokat a másodlagos piacon, hogy csökkentse a nehéz pénzügyi helyzetben lévő országok finanszírozási költségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik