Élő Nagyvilág

Az ukrán külügy reagált Orbán Viktor beszédére

ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
Élőben a háború vasárnapi történései.
  • Folytatódnak a harcok, Zelenszkij elnök szerint Putyin nem tartja be ígéreteit.
  • Orbán Viktor a háborúról is beszélt Tusnádfürdőn.
  • Az ukrán külügyi szóvivő reagált a magyar kormányfő szavaira.
  • Mihail Gorbacsov kiakadt Putyinra.
  • Előző napi élő hírfolyamunk itt olvasható.

Lavrov Egyiptomba utazott, miután sikerült megállapodni a gabonaexport újraindításáról

Afrikai körútja első állomásán, Kairóban tárgyalt vasárnap az orosz külügyminiszter, miután a héten megszületett a megállapodás az ukrán és orosz gabonaexport biztonságos folyosókon történő újraindításáról.

„Megerősítettük, hogy az orosz gabonaexportőrök eleget tesznek mindent kötelezettségünknek” – jelentette ki a Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel vasárnap tartott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Lavrov, aki szombaton érkezett Kairóba. Vlagyimir Putyin elnök ezt szintén hangsúlyozta az Abdel-Fattah Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében.

Egyiptom a világ egyik legnagyobb gabonaimportőre, tavaly gabonabeszállításainak 80 százaléka érkezett Oroszországból és Ukrajnából. A február 24-én kezdődött Ukrajna elleni orosz invázió miatt leállt a hajóforgalom, felgyorsult a világpiaci árak emelkedése, és pénzügyi sokkhatás érte Egyiptomot.

A pénteken Isztambulban Oroszország és Ukrajna által, az ENSZ és Törökország közvetítésével aláírt megállapodások értelmében biztonságos folyosókat hoznak létre, hogy lehetővé tegyék a kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren. Moszkva és Kijev kötelezettséget vállalt, hogy nem támad ezekre a hajókra. A megállapodás 20-25 millió tonna, Ukrajnában rekedt gabona exportját teszi lehetővé, csökkentve így egy élelmezési világválság kockázatát, amely mindenekelőtt Afrikát sújtaná. Oroszország egyúttal garanciát kapott arra nézve, hogy a nyugati büntetőintézkedéseket sem közvetlenül, sem közvetetten nem alkalmazzák az agráripari és műtrágyaexportjára.

Egy hadihajót semmisítettek meg az oroszok szerint az odesszai kikötőben

Egy dokkban álló ukrán hadihajót és egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétákat tároló raktárt semmisített meg az odesszai kikötő hajójavító üzemére manőverező robotrepülőgépekkel mért orosz csapás, közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnap. A tábornok megjegyezte, hogy a szombaton végrehajtott támadás üzemképtelenné tette az ukrán haditengerészet hajójavító és korszerűsítő vállalatának kapacitásait.

A moszkvai elismerés egy nappal azt követően történt, hogy Hulusi Akar török védelmi miniszter szombaton orosz tisztségviselőkre hivatkozva azt mondta, Oroszország tagadta, hogy köze lett volna az odesszai kikötő elleni csapásokhoz. A támadásról szóló első jelentések szombat reggel jelentek meg, miután pénteken aláírták az ukrán gabona három ukrán kikötőn át történő elszállításáról szóló megállapodást. Kijev és Washington bírálta az orosz támadást, az ukránok azt hangsúlyozták, hogy a kikötőben gabona kiszállítására készülő hajó várakozott.

Zelenszkij: Lépésről lépésre haladunk Herszon felé

Volodimir Zelenszkij szerint az ukrán haderő lépésről lépésre nyomul előre az oroszok által megszállt Herszon régióban, írja a BBC.

Az Ukrajna déli részén, a Dnyeper nyugati partján, stratégiai helyen fekvő Herszon városa még a háború elején viszonylag csekély ellenállást követően az oroszok kezére került. Szombaton az Egyesült Királyság tisztviselői súlyos harcokról számoltak be a város közelében. Értékelésük szerint az ukrán előretörés miatt az orosz utánpótlási vonalak egyre nagyobb veszélyben vannak.

Július elején az ukrán miniszterelnök-helyettes arra szólította fel Herszon lakosságát, hogy hagyják el a várost, nehogy beszoruljanak a városba a dél-ukrajnai ellentámadás során, mely a térség hídjaira is kiterjed.

Ukrajnában folytatódik az általános mozgósítás

Ukrajnában folytatódik a lakosság általános mozgósítása az ukrán fegyveres erők soraiba. A Kárpát.in.ua  azt írja, bár széles körben elterjedt vélemény, valójában nincsenek prioritások a sorkatonai szolgálatra való behívásnál. A védelmi minisztérium képviselője szerint a törvény értelmében a vezérkarnak kell kidolgoznia a mozgósítási terveket, meghatároznia a hadkötelesek sorozásának sorrendjét, mértékét. A hadműveleti parancsnokság járásonként veszi figyelembe mozgósításra alkalmas erőforrásokat.

Öt hónap

Ennyi ideje tart az orosz-ukrán háború, ugyanis február 24-én kezdődött, ma pedig július 24-e van.

ORFK: 14 330-an érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 7307 ember lépett be szombaton Magyarországra, a román-magyar határon belépők közül pedig 7023-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel közölte, a beléptetettek közül 300 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, nekik 30 napon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Budapestre vonattal 388 ember, köztük 186 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve.

Oleg Nikolenko: Orbán beszéde a Kreml-propaganda iskolapéldája

Ukrajna budapesti nagykövetsége Facebook-oldalán idézte Oleg Nikolenko külügyi szóvivőt, aki szerint az orosz propaganda klasszikus példája volt, amikor Orbán Viktor az uniós szankciók eredménytelenségéről
beszélt Tusnádfürdőn. A szankciók hatékonyak, jelentősen csökkentették az orosz hadigépezet Ukrajna elleni hadviselési képességét. (…) Ha a szankciók hatástalanok lennének, a Kreml nem vetne be hatalmas erőforrásokat lejáratásukra. Oleg Nikolenko szerint Európa nem a szankciók, hanem az orosz hibrid háború miatt van válságban, Moszkva Ukrajnát rakétákkal, Európát gázárakkal támadja. Ha szemet hunynak Oroszország ukrajnai bűntettei előtt, az nem állítja helyre a békét Európában. Putyin addig nem áll le, míg nem rombolja le a demokratikus értékeken alapuló európai rendet – tette hozzá a szóvivő, aki megismételte, ha nem lesz béke és stabilitás Ukrajnában, akkor Magyarországon és általánosságban Európában sem lesz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik