Belföld

Az informatikusok jó helyzetben vannak a munkaerőpiacon [X]

Állítja Szőke Márton az IndexTools alapítója, akinek cégét tavaly áprilisban vásárolta fel az amerikai Yahoo!.

Szőke Márton (Fotó:Kőhalmi Péter )

Szőke Márton (Fotó:Kőhalmi Péter )

Tavaly áprilisban egy magyar informatikai cég világraszóló sikerétől volt hangos a sajtó, amikor a webanalitikával foglalkozó IndexToolst felvásárolta a Yahoo!.

A budapesti szoftvercég tulajdonosa, Szőke Márton 2000-ben alapította meg az informatikai vállalkozást, 2006-ban pedig az “Év Fiatal Informatikai Vállalkozója” díjjal tüntették ki.

Miért pont a webanalitika?

Egy korábbi vállalkozásom kapcsán találkoztam a webanalitikával, amely egy olyan terület, amely tényleges üzleti problémákra ad választ, és lehetővé teszi, hogy számszerű adatok alapján nyomon követhető legyen minden felhasználói kattintás, ami egy weboldalon történik.

Mi kellett ahhoz, hogy ezt a kínálkozó helyzetet kihasználva valóban sikeressé váljon az IndexTools?

A cég tevékenységének egy világos, kristálytiszta fókusza volt. Sikerült egy igen tehetséges és magasan képzett informatikus csapatot, illetve egy nemzetközi menedzsmentet összeverbuválni. Ehhez már csak néhány év kemény munka kellett, aminek aztán meglett a gyümölcse.

A felvásárlást követően maradtál a cégnél, a szakmában. Mit nyújthat az iparág, amelyet talán egyik másik sem?

Számos olyan – egyébként népszerű – szakmát ismerek, ahol hosszú éveket kell várni a nagy pillanatokra. Az informatikában a kiugrás lehetősége bármikor adott, mindehhez pedig a legtöbb iparágnál és divatszakmánál versenyképesebb fizetés járul. Az informatika sokkal inkább transzformálható tudás globális szinten, mint sok más szakma. Egy bölcsész, egy jogász, egy építész de akár egy közgazdász is sokkal nehezebb helyzetben van e téren.

Milyen szakmai lehetőségek, milyen életmód az, amelyek egy szakképzett, agilis és fiatal szakember előtt ál?

Egy megfelelően képzett informatikus mindig talál munkát, amiért jól meg fogják fizetni. Bátran mondhatom, irigylésre méltó a helyzetük, a világ bármely pontján dolgozzanak. Jellemzően magas a fizetésük, a munkakörülmények is többnyire átlagon felüliek, és talán erre az iparágra jellemző leginkább a rugalmas munkavégzés, azaz lehet az irodától távol vagy otthon is dolgozni. A Yahoo!-nál mi magunk is el vagyunk kényeztetve, mindenből a legújabb technológiát használjuk. Mindezekhez igazodva természetesen az elvárások is magasak.

Mindezek ellentmondanak azoknak a tévhiteknek és előítéleteknek, amelyeket az informatikai szakemberekről alkotnak.

Én például nem tudom, milyenek a szürke, unalmas informatikusok, nem találkoztam eggyel sem. Nálunk mindenkinek van az informatikán kívüli oldala is, ami színessé teszi a társaságot. Én magam sem a gép előtt töltöm minden időmet, teniszezem, ha szél van szörfözöm, nyáron vitorlázok, télen snowboardozok, és magyar irodalmat illetve amerikai folyóiratokat olvasok.

Az informatikai képzés és a szakma által kínált lehetőségeket az Informatikai Vállalatok Szövetségének weboldala, a szuletettinformatikus.eu mutatja be részletesen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik