Nagyvilág

Észak-Koreában a nukleáris főtárgyalót nevezték ki külügyminiszternek

AFP
AFP

Észak-Korea nukleáris főtárgyalóját nevezte ki külügyminiszternek – tájékoztatott a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Cso Szon Huit a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának háromnapos üléssorozata után nevezték ki. Az üléselnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezető volt, aki az ország katonai erejének megerősítését célzó intézkedéseket jelentett be. Kim kulcsfontosságúnak nevezte az „önvédelem jogát”. Hozzátette: hatalmát arra használja, hogy megerősítse Észak-Koreát, és az képes legyen elhárítani „a szuverenitását fenyegető veszélyeket”.

Cso Szon Hui azt követően került az észak-koreai külügyi tárca élére, hogy az Egyesült Államok figyelmeztetett: Észak-Korea öt év után újabb nukleáris tesztre készül. Washington jelezte: további szankciók várhatóak, ha erre sor kerül.

Li Dzsong Szup dél-koreai és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton elítélte, hogy Phenjan kísérleti atomrobbantásra készül. A tárcavezetők a Koreai-félsziget és a nemzetközi közösség békéjét és biztonságát veszélyeztető lépésnek nevezték az előkészületeket, illetve az elmúlt időszak rakétatesztjeit. Az elrettentés érdekében Szöul és Washington azt tervezik, hogy kiterjesztik közös hadgyakorlataikat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik