Kultúra

Egy 16 éves lány szexuális zaklatása miatt áll újra bíróság elé Bill Cosby

Brendan Smialowski / AFP
Brendan Smialowski / AFP

Alig egy évvel azután, hogy egy eljárási hibára hivatkozva ejtették előző szexuális zaklatási ügyét, Bill Cosby újabb felelősségre vonás elé néz: ismét egy szexuális zaklatás kapcsán indult ellene polgári per, ezúttal Los Angelesben, melynek a héten kezdődik a tárgyalási szakasza. A vádló egy Judy Huth nevű nő, aki azzal vádolja Cosbyt, hogy 1975-ben a Playboy-házban zaklatta őt. Huth az eset idején tizenhat éves volt, Cosby pedig harminchét.

Korábban a nő még 1974-et jelölte meg az eset időpontjaként, ám aztán felülvizsgálta emlékeit. Huth még 2014-ben perelte be Cosbyt, akkor, amikor több tucat másik nő is, az ügy épp azért húzódott ilyen sokáig, mert Cosbynak a fentebb említett büntetőügye épp folyamatban volt Pennsylvania államban. Abban az ügyben peren kívüli megegyezés született, Cosby börtönbüntetést kapott, és hárommillió dollár fizetett volna áldozatának, ám később a legfelsőbb bíróság egy eljárási hibára hivatkozva ejtette az ügyet, Cosby pedig kijöhetett a börtönből. A döntés komoly sebet ejtett azon több tucatnyi nő ügyén, akik szintén szexuális zaklatással vádolták a színészt. Ezzel együtt azok a perek sem kerültek le a napirendről, közülük Judy Huth ügye az első, amely a tárgyalási szakaszba lép.

Huth elmondása szerint egy barátjával volt, amikor egy parkban megismerkedett Cosbyval, aki pár nappal később a Playboy-villába vitette őket. Ott aztán fogdosta őt, a nadrágjába nyúlt, illetve a beleegyezést nem adott lány kezével elégítette ki magát. Cosby elismerte, hogy találkozott a lánnyal, de tagadta, hogy Huth kiskorú lett volna az eset idején, védői pedig abba próbálnak kapaszkodni, hogy Huth először másik évet nevezett meg az eset időpontjaként.

Huth ügye, mivel 1975-ben történt, bűnügyként már elévült, ám polgári perben kártérítést még követelhet egy nemrég elfogadott kaliforniai törvény nyomán, mely kiterjesztette azt az időtávot, ameddig az áldozatok polgári pert indíthatnak a gyermekek elleni szexuális jellegű bűncselekmények kapcsán.

A tárgyalássorozat két hétig tarthat, védőcsapata szerint Bill Cosby nem fog tanúskodni arra hivatkozva, hogy a nyolcvannégy éves Cosby zöldhályogja miatt teljesen vak, a covidosok száma pedig emelkedik, így nem akarnak kockáztatni, ám a színész bízik egy olyasféle eredményben, amilyenben a pennsylvaniai perben része volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik