Gazdaság

Katasztrofális számok 2011-ről

Magasabb államadósság, 12 százalékkal kisebb lakossági megtakarítás és hitel nélküli gazdaság.

A pénzügyi számlák friss adatai szerint nem túl rózsás a magyar gazdaság helyzete – írja a portfolio.hu. 2011-ben folyamatosan romlott az államháztartás egyensúlya. 3,8%-ról 6,1%-ra emelkedett a finanszírozási igény. Az államháztartás adóssága 2011 negyedik negyedévének végén a GDP 80,6 százalékát tette ki. Ez 22 692 milliárd forint. Ez azért is meglepő, mert az előzetes adatok alapján a szakemberek még 80,3 százalékos adósságot vártak.

Mi sem állunk jól

A lakosság megtakarításai óriási mértékben csökkentek. A háztartások bruttó pénzügyi megtakarításai egy év alatt 12 százalékponttal mérséklődtek. Sőt az év végi hagyományos betétmegugrás ezúttal visszafogottabb lett, illetve a befektetési jegyek állománya is esett GDP-arányosan. A szakértők szerint ez a végtörlesztésnek köszönhető. A teljes évben csaknem 1300 milliárd forintot fizetett vissza nettó értelemben a lakosság. A forrás egyrészt a már említett megtakarítás volt, másrészt a forinthitel, ez azonban még nem látszik a számokon, hiszen azok a szerződések január-februárban jöttek létre.

Összeomlott a hitelezés

A pénzügyi számlák legszomorúbb részét a vállalati szektor helyzete jelenti, írja a portfolió. Tavaly a fellendülni látszó forinthitelezés újra összeomlott. Így aztán 2011 egészében a vállalati szektort nettó értelemben nemhogy devizában, de forintban sem hitelezte a bankszektor. Szakértők ezt a folyamatot egyértelműen a végtörlesztés miatti banki veszteségeknek tulajdonítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik