Gazdaság

1500 munkahely van veszélyben Oroszlányban

A Vértesi Erőmű bezárása által 1500 ember veszítené el munkahelyét, és veszélybe kerülne a város távfűtése - jelentette ki a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón Oroszlányban.

Rajnai Gábor tiltakozott az ellen, hogy a VÉRT május 18-ára összehívott közgyűlésén a tulajdonos Magyar Villamos Művek (MVM) a társaság felszámolását terjesztené elő, amely ellentétes a kormány korábbi határozatával.

Rajnai Gábor elmondta, hogy Oroszlány és Bokod távhőellátását is az erőmű biztosítja. A városnak hosszú távú szerződése van a távhőellátásra az erőművel, amely három év alatt mondható fel. A kapcsolt villamosenergia-termelés miatt a távhőár a harmadik legalacsonyabb az országban, de ez a pozíció áramtermelés nélkül nem tartható, így amennyiben az áramtermelést leállítják, 30-40 százalékos lakossági áremelkedés is elképzelhető.

Az MVM vezetője, Mártha Imre korábban azt mondta: ha ésszerű határidőn belül be lehetne zárni a veszteség nagyobb részét termelő bányát, akkor az erőmű biomassza és a meglévő szénkészlet felhasználásával biztosíthatja Oroszlány hőellátását mindaddig, amíg egy új, korszerű fűtőmű nem épül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik