Belföld

Térfigyelő kameraként is működnek a Help-pontok

A jövőben a rendőrség is kiaknázza a Help életmentő pontok berendezéseinek kommunikációs lehetőségeit: a berendezések ugyanis alkalmasak térfigyelő kamerakénti működésre, közlekedési és bűnmegelőzési információk közlésére - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A hivatal annak kapcsán adott ki közleményt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak is otthont adó Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központban Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány és Gótzy András, a Helpet üzemeltető AMP Zrt. igazgatósági tagja csütörtökön átadta az első életmentő állomást a tervezett 100-ból.

Laikusok is használhatják (Fotó: budapest.hu)

Laikusok is használhatják (Fotó: budapest.hu)

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes júliusban jelentette be, hogy ősztől megkezdik – a Help-program keretein belül – a közterületeken és a közintézményekben az életmentő terminálok elhelyezését, amelyekhez defibrillátor is tartozik.

A rendőrség is kiaknázza

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint az életmentő berendezések kommunikációs lehetőségeit a jövőben a rendőrség is kiaknázza majd, ugyanis alkalmasak térfigyelő kameraként a közbiztonság őrzésére, információs szolgáltatásaikkal a bűnmegelőzésre, a bűnelkövetők hatékonyabb felkutatásának elősegítésére, valamint közlekedési és egyéb közhasznú információk közlésére is.

Az átadáson a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a kerületi polgármesterek összesen 85 helyszínt javasoltak az egységek számára, a BKV pedig az utasforgalmi adatok és az utasrosszullétek száma alapján 39 helyszínt jelölt meg. Mint mondta, a Help-program szervezője októberben elkészíti az első 50 kültéri egység helyszínéről a listát, amelyet a főpolgármester-helyettes a Főpolgármesteri Kabinet elé terjeszt, és október végén megkezdik a kültéri egységek telepítését.

A beltéri egységek telepítése azonban már folyik: októberben a Vígszínház, illetve az egészségügyi képzést végző Humán TISZK is kap egy-egy újraélesztő készüléket.

Életet ment

Az egyedi formájú, feltűnő terminálok mindegyike tartalmaz kifejezetten laikusok számára kifejlesztett életmentő-újraélesztési táskát (félautomata defibrillátort), interaktív multimédiás felületet (monitor, Wi-Fi, SMS, webcam, touchscreen, Bluetooth), illetve a mentőszolgálattal élő kapcsolatot lehetővé tevő automatikus riasztási rendszert.

A közlemény emlékeztet rá: a becslések szerint ma Magyarországon évente 25 ezer ember hal meg hirtelen keringésleállás következtében, miközben többségük a gyors beavatkozással, megfelelő életmentő eszköz és tudás birtokában megmenthető lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik