– Ha elhúzódik a háború, akkor a hús és tejtermékek termelői árai várhatóan 30-40 százalékkal emelkednek majd – jelentette ki az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, aki szerint a fogyasztói árak ennél valamivel kisebb mértékben emelkednek a verseny miatt.
– De egy 40 százalékos nyersanyagköltség-növekedés esetén a húskészítményeknél már valószínűsíthető a 25 százalékos fogyasztói áremelkedés is – mondta a szakértő, akinek tudomása szerint a sertéságazatban azzal kalkulálnak, hogy 3-4 ezer forint körül alakul kilogrammonként a sertéshús reális ára tavasz végére, míg a baromfiágazatban 2-3 ezer forintos csirkehúsárakat látnának szükségesnek ahhoz, hogy megmaradjon a termelők működőképessége, és ne termeljenek elviselhetetlen veszteségeket.