Már lassan két hónapja legálisan lehet otthon kisebb mennyiségű pálinkát főzni – írja a Népszabadság. Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke, egyben a Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetsége vezetője a lapnak elmondta, hogy a megváltoztatott jövedéki szabályozással biztosan nem sikerül a feketefőzést megakadályozni, viszont lehetőséget kapnak a hobbi-pálinkafőzők, hogy a kert gyümölcseiből adómentesen, legálisan készíthessenek a család számára italt.
Arra a kérdésre, hogy mekkora adóbevétel kiesést jelenthet az új szabályozás, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán azt válaszolták, hogy az év gyümölcstermésétől is függően ez az összeg 5-8 milliárd forint lehet. Az eltelt időszakban 23 gyártó és 153 forgalmazó kért és kapott engedélyt.