Gazdaság

Megállíthatatlanul drágul a svájci frank?

A svájci frank erősödésének dacára alig lassul 2011 első félévében a svájci gazdaság növekedése az alpesi ország vezető konjunktúrakutató intézetének szerdán megjelent felmérése szerint.

A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója decemberben a vártnál kisebb mértékben csökkent: 2,10 pontra mérséklődött a novemberi 2,13 pontról. A Reuters elemzői körkérdése alapján 2,05 pontra lehetett számítani.

A KOF szerint a mutató alakulása arra utal, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) a következő hónapokban is nő majd, a lendület azonban némileg alábbhagy.

A vártnál jobb adat megjelenése után a svájci frank tovább erősödött a forinttal szemben, egészen 224,62 forintig, így meghaladta a 224,35 forintos keddi csúcsértéket, és még közelebb került az idén szeptemberben beállított, 226 forint feletti történelmi rekordhoz.

A KOF mutatója három úgynevezett modulból áll össze. Az első a “mag-GDP”, amely a nemzetgazdaság 90 százalékát fogja át, és 2011 első félévére is lendületes növekedést jelez előre. A második, építőipari modul lassuló növekedést, a pénzügyi szektor kilátásait jelző harmadik modul pedig helyben járást, stagnálást valószínűsít.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 2010-re 2,5 százalékos, 2011-re 1,5 százalékos GDP-növekedést jósol. A növekedési kilátások romlása arra ösztönözheti az intézményt, hogy ne emelje az irányadó kamatot a következő időszakban.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy az SNB túlságosan borúlátónak bizonyul – mondta Julien Manceaux, az ING elemzője, aki szerint az idén a gazdasági növekedés valószínűleg meghaladja a jegybanki szakértők 2,5 százalékos előrejelzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik