Belföld

Válságos állapotban egy beteg

A három év alatti gyermekek is megkaphatják az új influenzavírus elleni védőoltást - jelentette be az egészségügyi miniszter hétfőn Budapesten. Nyíregyházán egy beteg állapota kritikus, és a szakemberek nem tanácsolják, hogy Ukrajnába utazzunk. A nagy szolgáltatók többféleképp készülnek a járványra.

Már egyéves kortól beadható az új influenzavírus elleni védőoltás – jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadta az új vírus elleni vakcina forgalomba hozatali engedélyét úgy, hogy az oltás már egyéves kortól beadható.

Hároméves korig most fejeződtek be a klinikai vizsgálatok. Mint arról már korábban az FN.hu írt: sem a terhes nőre, sem pedig a magzatra nem ártalmas az újinfluenza elleni oltás – állították egybehangzóan a lapnak nyilatkozó virológusok. Hozzátették: az újszülöttet hat hónapos koráig nem lehet influenza ellen oltani, így számukra csak ez jelent védettséget.

Hathónapos kor alattiak esetében azért nem engedélyezték az oltást, mert nem volt ilyen korú gyermeken klinikai vizsgálat, továbbá a nemzetközi szakmai állásfoglalások sem egységesek a tekintetben, hogy a tojás alapú vakcinákat lehet-e alkalmazni ennél a korosztálynál, mert a tojásfehérje-allergia nem igazolható egyértelműen a 6-12 hónaposoknál. Hároméves korig most fejeződtek be a klinikai vizsgálatok.

Székely Tamás elmondta azt is, megváltoztatták a prioritási listát annyiban, hogy az egészen piciket úgy próbálják védeni, hogy a közvetlen családtagokat, a velük egy háztartásban élőket beoltják.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy megkezdődnek az iskolai, óvodai oltások is. Az iskola levélben tájékoztatja a szülőt az oltásról, azt beadni csak szülői beleegyezéssel lehet.
A vakcina patikai forgalmazása folyamatos, 430 gyógyszertárban elérhető a készítmény – mondta.

Egy nyíregyházi beteg állapota válságos

Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos a magyar helyzetről elmondta, a vírus magyarországi felbukkanása óta 306 esetben igazolták az H1N1 vírust, eddig 64 embert kellett kórházban ápolni és négy embert halt meg.

Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a gyermekek klinikai vizsgálata során enyhe mellékhatások jelentkeztek, mint enyhe rosszullét, hányinger, az oltás helyén bőrpír, hőemelkedés.
Kérdés kapcsán Székely Tamás megerősítette: a cél, hogy a magyar lakosság 60 százaléka be legyen oltva. A miniszter úgy vélte, december közepére az átoltottsági arány elérheti a 30-35 százalékot. Megjegyezte: eddig 900 ezer adagot szállítottak ki a háziorvosokhoz, a kritikus infrastruktúrát ellátó cégekhez és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz.

Az egészségügyi miniszter kérdésre válaszolva megerősítette: Nyíregyházán kezelnek egy kritikus állapotban lévő beteget.

Ukrajna segítséget kért

Az ukrán influenzahelyzetről Székely Tamás annyit mondott, 255 ezren betegek, 67-en meghaltak és 15 ezer embert kezelnek kórházban, közülük 170 állapota súlyos. Az országban betiltották a tömegrendezvényeket, és iskolai szünetet rendeltek el. Megerősítette: Ukrajna valóban kért segítséget a magyar kormánytól, jellemzően olyan gyógyszereket, amelyek a szövődmények kezelésére alkalmasak, de oltóanyagot nem. A kért gyógyszerekből csomagokat állítanak majd össze, amelyeket eljuttatnak Ukrajnába.

Zimonyi Ferenc, a védőoltást gyártó Omninvest ügyvezető igazgatója hozzátette: cégükhöz érkezett megkeresés az ukránoktól, de amíg a magyar lakosságnak szánt hatmillió adag vakcinát nem gyártja le a cég, addig nem adnak el külföldre oltóanyagot. Amennyiben már van a cégnek szabad kapacitása, abban az esetben értékesítenek majd külföldre.

A szaktárca azt kéri, minél többen oltassák be magukat

Az Egészségügyi Minisztérium azt kéri, hogy minél többen oltassák be magukat az új influenzavírus elleni védőoltással. A tárca hétfői közleményében emlékeztet arra, hogy az oltás beadásától számított 10-14 nap múlva alakul ki a védettség a betegség ellen.

A minisztérium közölte azt is, hogy Magyarországon még nincs járvány, azonban a környező, szomszédos országokban egyre gyorsabban terjed az új típusú influenza.

A hazai adatok szerint az október 19-25. között mintegy 15 százalékkal kevesebben, 14 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban. Járványról akkor lehet beszélni, ha egy hét alatt az orvoshoz fordulók száma meghaladja a 20 ezer embert.

A szolgáltatók felkészülnek

A nagy forgalmú szolgáltatók megteszik a szükséges intézkedéseket az új vírus okozta járvány megelőzése érdekében és felkészülnek arra is, hogy szolgáltatásuk lehetőleg zavartalan maradjon az esetleges járvány esetén is – összegezhető az MTI által hétfőn megkérdezett gazdálkodó szervezetek vezetőinek véleménye.

A ferihegyi repülőtéren mind az 1200 dolgozónak biztosították a vírus elleni vakcinát, de eddig mindössze 53 fő kérte az oltást – válaszolta az MTI kérdésére Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója. A belső tájékoztatási rendszeren a dolgozók, plakátokon pedig az utasok figyelmet hívják fel a megelőzésre. A nemzetközi repülőtéren nem vezetnek be semmiféle korlátozást a járvány esetén Falus Ferenc országos tiszti főorvossal megbeszélve – mondta Hardy Mihály. Magyarázatként hozzáfűzte: értelmetlen lenne a repülőtér lezárása, hiszen a szárazföldi határon szabadon “jöhet-mehet” a vírus.

A Malév dolgozóinak zöme a veszélyeztetett munkakör miatt ingyenes oltásra jogosult – közölte Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője az MTI kérdésére. Hozzátette: a légitársaság megszervezte a dolgozók oltását, amit a menedzsment koordinál. A dolgozók beoltása szervezetten folyik: aki igényelte vagy már megkapta, vagy hamarosan megkapja a vakcinát – mondta a szóvivő.

Hackl Mónika, a Tesco szóvivője az MTI kérdésére elmondta: a 22 ezer főt foglalkoztató Tesco 180 áruházában már május óta folyamatosan figyelemmel kísérik a fejleményeket. Speciális fertőtlenítőket használnak és megoldották a bevásárlókocsik fertőtlenítését is. Jelentős mennyiségű maszkot is beszereztek részben a dolgozók, részben a vevők számára.

A kereskedelmi lánc plusz munkaerővel felkészült egy esetleges járvány okozta munkaerőhiányra. Azokon a posztokon, ahol szakértelem szükséges, átképezett dolgozókat alkalmaznak. A Tesco szóvivője utalt arra, hogy nem szervezik meg a dolgozók oltását, de ez szükség szerint változhat.

A cégek a vakcina elszámolásáról még nem tudtak információt adni, de ösztönzőnek nevezték azt a törvénymódosító javaslatot, amit – ha elfogadnak -, akkor várhatóan november 15-től adómentessé teszi a munkáltató által biztosított védőoltást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik