Belföld

Csak a kitiltás segíthet?

Normálisan működő beléptető rendszert és a rendbontók stadionból kitiltásának gyakorlati megvalósítását javasolja a kriminológus, hogy megelőzhető legyen a hétvégi Fradi-meccsen tapasztalt balhé. Orbán Viktor kormányváltást javasol.

Bár a hétvégi Ferencváros-Diósgyőr meccsen történt rendbontásban két rendőr megsérült és egy rendőrségi kisbuszt is megrongáltak a magukról megfeledkezett szurkolók, a BRFK munkatársai mindössze két személyt tudtak előállítani.

Nagy László Tibor kriminológus szerint a magyar rendőrségre jellemző, hogy a szurkolói rendbontások során mindig csak kevés és gyakran véletlenszerű elfogást hajtottak végre. Ez főképp annak tudható be, hogy a mérkőzéseket biztosító közrendvédelmi állomány nem tud kellően együttműködni a bűnügyi állománnyal, más szempontok vezérlik őket.

Szurkolói videó a félbeszakadt meccsről

„A közrendvédelmisek elsődleges feladata a további botrány megakadályozása. Ilyen esetekben nem mindig van idő az előállításra, vagy a garázdák elleni bizonyítékok gyűjtésére” – jegyzi meg a futballhuliganizmust évek óta kutató kriminológus, hozzátéve, hogy a két előállításon túl még másokat is elkaphatnak, ha kielemzik a helyszínen készült videofelvételeket.

Draskovics eredményt akar

Draskovics Tibor rendészeti miniszter egy hétfő reggeli rádióműsorban arról beszélt, hogy a nyáron módosított sporttörvény megfelelő jogszabályi hátteret biztosít a futballhuliganizmus elleni fellépésre, és arra utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy a lehető leggyorsabban kerítsék elő az elkövetőket.

A kriminológus ugyanakkor úgy látja, a kellő jogszabályi háttér önmagában nem elég, szerinte megfelelő beléptető rendszerek kellenek és a törvény gyakorlati betartatása, vagyis hogy a klubok és a rendőrség éljenek a stadionból kitiltás lehetőségével.

A lefújás után a stadionon kívül folytatódott a balhé


A német példa

A közelmúltban Németországban fordult elő, hogy egy olyan szurkolót is kitiltottak, aki tettlegesen ugyan nem vett részt a rendbontásokban, de egy balhés szurkolói csoport tagja volt. Ügyében végül a német Legfelsőbb Bíróság döntött és jóváhagyta a kitiltást.

Ugyanakkor Nagy László Tibor arra is figyelmeztet, hogy a rendőrség évek óta létszámproblémákkal küzd és ugyan a rendőr „nem félhet”, de nem könnyű több száz hőzöngő közé bemenni, hogy kiemeljenek néhány hangadót. Szerinte megoldást csak az hozhat, ha a klubok, a labdarúgó-szövetség és a rendőrség párbeszédet kezdeményez a szurkolói csoportok vezetőivel.

Bátran keressenek

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint: „A törvényi feltételek adva vannak ahhoz, hogy a tulajdonosok rendet tudjanak tartani, vagy ha nincs rend, akkor rendet tudjanak tenni a saját házuk táján. De ha úgy gondolják, hogy hiányoznak jogszabályok, akkor bátran keressenek bennünket, nemsokára választás lesz, s ha kapunk jó javaslatokat, akkor a következő parlamentben mi minden gond nélkül el tudjuk azokat fogadni, meg tudjuk alkotni. Rajtunk nem fog múlni, hogy rend legyen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik