A rendelet szabályozza a védjegyek használatát is – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.
A magyar termék első csoportjába azok az áruk tartoznak, amelyeket kizárólag magyar alapanyagból és Magyarországon állítottak elő, ezekben legfeljebb 5 százalék lehet az idegen részarány. Hústermékben például a csomagolóanyag és a fűszer származhat máshonnan. A második csoportban már nagyobb arányú lehet a külföldi összetevő. Ilyen áru például az a kolbász, amely kintről behozott húsból, de itthon készül.
A jövő év első felében jelenik meg a családi gazdaságokról szóló rendelet. Ez egységesíti a mai terminológiákat, amelyek az őstermelő és a családi gazdálkodó mellett több termelőtípust is ismernek. Az egységesítés mögött az élelmiszer-biztonsági szabályok is egyfélék lesznek.