Gazdaság

Vedomosztyi: a Gazprom ki akar lépni a RosUkrEnergóból

Az orosz Gazprom ki akar lépni az orosz-ukrán gázszállításokban korábban közvetítőként résztvevő, s külön e célra alapított RosUkrEnergo társaságból, amelynek 50 százalékos tulajdonosa.

A Vedomosztyi című lap a RosUkrEnergo másik felének legnagyobb részét birtokló Dmitrij Firtas ukrán üzletemberhez közelálló forrásokra hivatkozva csütörtökön azt írta, hogy a héten Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója már találkozott is Firtassal a kérdés megvitatására.

A lap szerint azonban a vagyon megosztása aligha hajtható végre mindaddig, amíg nem rendeződik a RosUkrEnergo ukrajnai tárolókban maradt 11 milliárd köbméter földgázának ügye. A követelésről kedden döntött a stockholmi kereskedelmi kamara választott bírósága, s ennek értelmében az ukrán Naftogaznak vissza kell szolgáltatnia a gázt – s nem pénzbeli ellenértékét -, sőt a bírságot is 1,1 milliárd köbméter gázzal kell teljesítenie.

Egy Firtashoz közelálló üzletember azt mondta a lapnak, hogy a tervek szerint a Gazpromexport összesen négymilliárd dollár értékben visszavásárolja ezt a gázt a RosUkrEnergótól, amely ebből kifizeti a Naftogazzal szemben fennálló 1,7 milliárd dolláros adósságát, amelynek fejében az ukrán konszern a sajátjának minősítette a gázt.

Ezt követően adhatja el a Gazprom a társaságban tartott részét Firtasnak. A Vedomosztyi azonban hiába igyekezett megerősíttetni ezt a tervet.

A lap rámutatott: szakértők nem vállalkoznak a RosUkrEnergo vagyonának felbecsülésére, de többek szerint az összesen 12,1 milliárd köbméter földgáz a társaság gyakorlatilag egyetlen vagyontárgya, s e nélkül, továbbá az exportszerződések nélkül a Gazprom részének úgyszólván nincs értéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik