Belföld

Áfabombán ül az ország

Egyesek szerint 60, mások szerint több mint 100 milliárd forintjába kerülne az államnak, ha az Európai Unió kérésének megfelelően módosítanák az általános forgalmi adóról szóló törvényt - olvasható a Magyar Nemzetben.

A lap szerint egyáltalán nem mindegy, hogy Magyarország mikor teljesíti az Európai Bizottság októberi adóügyi felszólítását és fizeti vissza az áfa-befizetőknek az összeget.

Lőcsei Tamás a PricewaterhouseCoopers adóügyi cégtársa szerint elmagyarázta, ha például gépet vásárol egy vállalkozás és nem utalja át a teljes árat, az eladónak, akkor is ki kell fizetnie a teljes áfát és a vevő sem igényelhet vissza forgalmi adót amíg nem törlesztett. Az EU azt kifogásolja, hogy míg az áfát mindenképpen le kell róni, addig a visszaigénylésre csak a teljes összeg kifizetése után van mód. Lőcsei szerint évi 60 és 120 milliárd forint közötti összeget nem igényelnek vissza a szabály miatt.

Az Európai Bizottság októberben közölte, hogy a forgalmi adóról szóló törvény bizonyos esetekben a közösségi jogba üköző módon tiltja az adó visszaigénylését. Ezért módosítani kéne rajta, de az közel hatvanmilliárd forintba kerülne. A lap szerint azért halasztják a döntést, mert a költségvetést is felboríthatja egy ilyen intézkedés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik