Belföld

Országos szülői értekezleten tiltakoztak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) szombati fővárosi demonstrációján 18 szakmai és civilszervezet tiltakozott a jövő évre tervezett költségvetés közoktatást érintő tételei ellen.

Egyes döntéshozók nem a közoktatás, nem a gyermekek érdekét tartják szem előtt, hanem a mindenáron való költséghatékonyságot – mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az Országos Szülői Értekezlet címet viselő fővárosi demonstráción tartott beszédében.

Tavaly demonstrálnunk kellett a teljes közszféráért, mert 41 milliárdot vontak ki. Most ott tartunk, hogy kizárólag a közoktatásból kívánnak 63 milliárdot kivonni – közölte a szakszervezeti vezető, akinek beszéde közben többször is hangosan sípolni kezdett a több száz résztvevő a kormány tervezett intézkedései elleni tiltakozásul.

Kerpen Gábor szerint a kormány nincs tekintettel sem a lassabban, sem a gyorsabban haladó gyermekekre, és nem teszi lehetővé azt sem, hogy az integrált osztályokban több tanár, illetve több segítő foglalkozhasson a sajátos nevelési igényű diákokkal.

A demonstráción felszólaló Gaskó István közölte: a pedagógusok küzdelmükben számíthatnak a Liga Szakszervezetekre.

Az érdekképviselet elnöke beszédében arról szólt, hogy a korrupciót, a feketegazdaságot a magyar társadalom kizárólag önszerveződéssel képes visszaszorítani, a kormányzat ugyanis nem érdekelt ebben, mert nagyon sok szállal kötődik e “bűnös folyamatokhoz”.

Gaskó István szerint 2009-re az ország eljutott a közegészségügy, a közoktatás és a közösségi közlekedés “megnyomorításához”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik