Belföld

ScienNet: előzetes adócsalás miatt

Százmilliós adóhiányt okozott a népszerű törzsvásárlói rendszert működtető cég, amelynek bankszámláit zárolták, egy gyanús személyt pedig előzetesbe helyeztek.

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság pénteken azt a személyt, akit a ScienNet törzsvásárlói klub ellen adócsalás gyanúja miatt indult nyomozásban őrizetbe vettek – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az MTI-vel.

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága még a múlt héten indított nyomozást a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC magyarországi tevékenységével kapcsolatban, különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt.

A vállalkozás Magyarországon egy speciális törzsvásárlói rendszert működtetett úgy, hogy adóbevallási és adó-megfizetési kötelezettségének sehol, így Magyarországon sem tett eleget. A vállalkozás bevételei kizárólag a magyar termékpartnerektől és a belépő tagoktól származtak. A VPOP korábbi tájékoztatása szerint a vállalkozás több százmillió forint adóhiányt okozott.

A vámnyomozók Budapestre és több megyére is kiterjedő összehangolt akcióban több helyszínen házkutatást tartottak és tanúkat hallgatnak ki, lefoglaltak számos adathordozót és zárolták a ScienNet International LLC ismert bankszámláit. Utóbbi intézkedésre az adóhiány biztosítása, valamint az esetleges károsultak későbbi igényeinek kielégítése érdekében volt szükség.

A VPOP közleménye szerint a nyomozó hatóság azt is vizsgálja, hogy más bűncselekmény, így különösen a csalás, sikkasztás, illetve piramisjáték-szervezés megállapítható-e.

Korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is vizsgálta a vállalkozást, de mivel sem a klub, sem az azt működtető gazdasági társaságok tevékenységei nem tartoznak a PSZÁF felügyelete alá, a felügyelet a vizsgálatban feltárt kockázatok nyomán más hatóságok eljárását kezdeményezte.

A ScienNet rendszer lényege, hogy aki törzsvásárlóvá válik, vagyis regisztrál a ScienNet weboldalán, az kedvezményes áron vásárolhat a ScienNet termékpartnereinél. A törzsvásárlói közösséget működtető on-line rendszer három évvel ezelőtt indult el Magyarországon, amelyhez azóta 400 ezer vásárló és több mint 11 ezer cég csatlakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik