Belföld

Páva is megakadályozná a radarépítést

A NATO-hoz és a Legfelsőbb Bírósághoz fordul a polgármester és a civilek, hogy ne épülhessen radar a Tubesen.

“Pécs fölé nem épülhet katonai radar” – reagált a Fővárosi Bíróság Tubes-perben hozott pénteki jogerős döntésére Páva Zsolt, aki mellett pénteken a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) is közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a határozat felülvizsgálatát fogja kérni a Legfelsőbb Bíróságtól (LB).

Páva Zsolt azt írta: megdöbbenéssel értesült az ítéletről, kérni fogja annak felülvizsgálatát. “Többször is világossá tettem, hogy Pécs fölé nem épülhet katonai radar. Ezt most is így gondolom, és megerősítem, a pécsi polgárokkal együtt mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az építést megakadályozzam” – hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: “Küzdeni fogunk, mert közel negyvenezer pécsi polgár akarata – akik nemet mondtak a katonai radarra – számomra iránymutató és kötelező, még akkor is, ha a korábbi szocialista városvezetés és a Honvédelmi Minisztérium trükkjei miatt érvénytelennek kellett nyilvánítani a népszavazást”.

Beszámolt arról is, hogy levélben fordul a NATO főparancsnokságához, illetve a magyar kormányfőhöz, hogy megtudja, valóban szükségesnek és kikerülhetetlennek tartják-e a lokátor felállítását a Tubesen.

A CMM is arról tájékoztatott közleményében, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be az LB-hez, felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy annak elbírásáig nem függeszthető fel a jogerős ítélet végrehajtása, azaz elméletileg akár már szombaton kezdődhet az építkezés. Megjegyezték: “most politikai döntésre van szükség a radarépítés megakadályozására.”

“Számítunk a városvezetésre, kiemelten Páva Zsoltra, de az MSZP politikusaira is, így Szili Katalinra, akik többször ígéretet tettek rá, hogy minden eszközt megragad a radarépítés megakadályozása érdekében” – olvasható a dokumentumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik