Gazdaság

Nyugdíjtervek: ötletel a kormány

Benyújtották a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatot.

Heteken belül megnyílhat a magánnyugdíjpénztár tagoknak a lehetőség arra, hogy visszalépjenek az állami rendszerbe – írja az Index. A lap úgy tudja, a részletes feltételrendszert csak később készül el.

A nyugdíjbiztosítónál közben azon dolgoznak, hogy a befizetéseket legalább virtuálisan egyéni számlán különítsék el, hiszen sokakat elrettenthet a visszalépéstől, hogy az állami nyugdíjrendszerben nincsenek felhalmozások, így a pénz a közösbe kerül.

Akik úgy döntenek, hogy maradnak a nyugdíjpénztáruknál, a kifizetések befagyasztása miatt 14 havi járulékukat veszíthetik el. A kompenzációt vizsgálja a kormány, erre a lap szerint két megoldás is napirenden van: az egyik szerint 2012-től a pénztárak 8 helyett 9,5 százalékot kapnak tagjaik járulékából, míg a másik elképzelés szerint később, a nyugdíjak folyósítása során az erre a 14 hónapra eső jogosultságot az állam fizeti majd.

Közben benyújtotta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatot pénteken az Országgyűlésnek Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott.

A javaslat – mint indoklásában olvasható – a magán-nyugdíjpénztári tagsággal összefüggésben egyrészt eltörli a pályakezdők kötelező pénztári tagságát, másrészt visszaadja mindenkinek “a saját pénze feletti szabad rendelkezés jogát”, vagyis a nyugdíjpénztár-választás szabadságát.

Az előterjesztés 2011. december 31-ig megteremti az – akár pályakezdőként, akár önkéntes döntés alapján – pénztártaggá vált embereknek azt a lehetőséget, hogy rendelkezzenek arról: számlájuk vezetését a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer vegye át.

AJÁNLOTT LINK:

Formálódik a nyugdíjcsomag (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik