Belföld

Tölgyessy: Orbán ellenfele a külföld lesz

A választók azt várják Orbán Viktortól, hogy új időszámítást hoz majd. Itthon a Jobbikkal kell megküzdenie, de sokkal komolyabb ellenfele lesz a külföld, amely azzal szavaz majd, amikor állampapírt vásárol – mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádió 180 perc című műsorában.

A Fidesz ma már akkora előnnyel vezet, hogy nem kérdés a győzelme – mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádió reggeli műsorában. Igazi ellenfele nincs, mert a magyar politikában ma egyszerűen nincs második párt. A kétharmad az egyéni kerületekben dől majd el, és bár a legnagyobb ellenzéki párt mind a 176 egyéni kerületben valószínűleg nem nyer, 95 százalékot elhozhat. Ezt erősíti az a tendencia is, hogy a közvélemény ma már egyre inkább elfogadja a kétharmados győzelmet. Úgy látja, így szinte mindent meg lehet majd csinálni, és nagyszerű reformokat lehet elfogadni. A választók egyszerűen azt várják Orbán Viktortól, hogy új időszámítást, új rendszerváltást hoz majd – véli az alkotmányjogász.

A jobboldal-baloldal felosztásnak Tölgyessy Péter szerint hosszú távon nem lesz vége, de rövid és középtávon történelmi vereség előtt áll a baloldal. Az MSZP vagy teljesen átalakul, vagy egy új párt jön helyette. Ha a mandátumszámok szerint nem is, a gyakorlatban a Fidesz igazi ellenfele így minden bizonnyal a Jobbik lesz. Tölgyessy arra számít, hogy a Jobbik komoly háborúba hívja majd a Fideszt, folyamatosan támadja, számon kéri, hazugnak, árulónak minősíti a kormányzópártot, így aztán szó sem lesz semmiféle együttműködésről kettejük között.

Az alkotmányjogász szerint ugyanakkor Orbán Viktor legnagyobb ellenfele nem a Jobbik, hanem a külföld lesz, amely minden áldott nap szavaz Magyarországról, amikor állampapírt vásárol. Az alkotmányjogász arra számít, hogy óriási nyomás lesz a Fideszen, mindez pedig akkor, amikor nem elég, hogy a külföld semleges legyen, mert rá leszünk szorulva. Tölgyessy úgy látja, Orbán Viktor sokkal nehezebb körülmények közt kormányoz majd, mint korábban tette, hiszen három válsággal is meg kell majd küzdenie. Nyilvánvaló, hogy a döntően a Kádár-korszakban kialakult és versenyképtelen magyar modellen változtatni kell, és itt lesz még neki a világgazdasági válság, amire pedig rárakódnak a költségvetés bajai is.

A Fidesz az indulást valószínűleg azzal könnyíti majd, hogy rámutat a múltra, és megpróbálja megkeresni a felelősöket. Eddig ez soha nem volt sikeres, senkit nem ért még el a büntetőjogi felelősség, pedig szükség lenne rá, jót tenne a magyar demokráciával – véli Tölgyessy, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez könnyen átfordulhat koncepciós eljárásba, és a magyar baloldal mártírként jelenhet meg, aminek egyébként már most is vannak jelei.

Tölgyessy biztos abban, hogy a Fidesz kétharmadával nem marad meg az ideiglenes alkotmány, hiszen Orbán Viktor szeretné világrendjét rendszerré is szervezni. Az is biztos, hogy a közhatalmat meg kell erősíteni, a kérdés csak az, hogy megmarad-e a parlamentarizmus, amit egyébként a magyar társadalom gyűlöl – mondja az alkotmányjogász. Tölgyessy szerint valószínűleg nagy támogatottsága is lenne egy olyan váltásnak, amelyben a főhatalom gyakorlója nem vitatkozik, hanem vezet, a parlament pedig megmarad ugyan, de egyszerűen csak egy „dühöngő” lesz belőle, a főhatalom képviselői pedig szép lassan elgyöngülnek. Az orosz példa mindenesetre bevált, Oroszországot stabilizálta is ez a módszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik