Belföld

Faképnél hagyták a politikusokat

A továbbiakban nem kíván részt venni a kampányfinanszírozással kapcsolatos, pártok közötti sikertelen egyeztetések folytatásában a Transparency International és a Freedom House - közölte a két civilszervezet.

Közös közleményükben azt írták, döntésüket azután hozták meg, hogy a Fidesz nem reagált érdemben a két szervezet által korábban bemutatott kampányfinanszírozási reformjavaslatra. A javaslatot jegyző Transparency International és Freedom House azonban jövőre kiemelt figyelemmel követi a pártkampányokat, és a nyilvánossághoz fordul, ha finanszírozással kapcsolatos visszaéléseket tapasztal – közölték.

A civilek október 8-án közölték, hogy átláthatóbb kampányfinanszírozási rendszer bevezetését sürgetik, és már a tavaszi országgyűlési választáson bevezetnék a kampányszámla intézményét, valamint lerövidítenék a kampányidőszakot. A Freedom House és a Transparency International Magyarország egy törvénytervezetet is készített az MSZP és a Fidesz hasonló javaslatainak közös elemei összevonásával. Ebben egyebek mellett az áll, hogy a választási kampányok során a jövőben ne egy-, hanem ötmillió forintot lehessen költeni jelöltenként.

A szocialisták október 15-én bejelentették, hogy törvényjavaslat formájában benyújtják az Országgyűlésnek a civilek kampányfinanszírozásra vonatkozó – az SZDSZ és az MDF támogatását is élvező – javaslatát, amelyet szeretnék, ha már ősszel elfogadna a parlament. Az október 26-i egyeztetésen nem született megállapodás a parlamenti pártok között.

A Fidesz és a KDNP közleményben fejezte ki sajnálatát a két civilszervezet döntése kapcsán. „Álláspontunk változatlan: nem az a helyes út, ha ötszörösére növeljük az elkölthető pénzek nagyságát, hanem ha nemzetközi példák alapján inkább mérsékeljük a kiadásokat. Rövidítsük le, és tegyük olcsóbbá a kampányt” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik