Gazdaság

A BKV elutasítja az Alstom eljárását

A közlekedési társaság közölte, a fizetési késedelemből adódó minden kárát érvényesíteni fogja. Az Alstom a szerződéses jogaira hivatkozik.

A BKV péntek este az Alstom bírósági intézkedéssel kapcsolatos intézkedésére reagálva azt közölte, hogy összesen több mint 129 millió 436 ezer eurót hívtak le a bankoktól az előlegek és bankgaranciák címén, de a pénz az Alstom lépései miatt nem érkezett meg. A francia főváros térségében működő nanterre-i bíróság december 10-ére hirdette meg a tárgyalást az ügyben.

A BKV bízik abban, hogy pozitív döntés születik a fizetési kötelezettség haladéktalan teljesítésével kapcsolatban, miközben határozottan elutasítja az Alstom gyakorlatát, és a késedelmes teljesítésből adódó minden kárát érvényesíteni fogja – olvasható a közlekedési társaság közleményében.

Az Alstom közleményében azt írja, a bankgaranciák jogtalan lehívása ellen, szerződéses jogaik érvényesítésére kértek bírósági intézkedést. A bíróság által elrendelt intézkedés megtiltja a bankoknak a bankgaranciák kifizetését addig, ameddig a gyorsított eljárásban lefolytatott meghallhatások meg nem történnek.

Mint közölték, az Alstom addig is folytatja egyeztetéseit az Nemzeti Közlekedési Hatósággal (NKH), a BKV-val és a Főváros Önkormányzattal a helyzet megoldására.

A BKV október 20-án jelentette be, hogy – mivel az NKH elutasította a típusengedély kiadását – felmondja az Alstom-mal kötött szerződést a 2-es és 4-es metróvonalra szánt szerelvények szállítására, és lehívja a gyártó által letett előleg visszafizetési és teljesítési garanciát. Ezzel szemben az Alstom véleménye az, hogy a szerződés felmondása, ezért a bankgaranciák lehívása is jogtalan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik