Belföld

A fiktív tagokról beszélt Zuschlag

Az, hogy finanszírozási problémák vannak, ismert volt az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) vezetésén belül - mondta ügyészi kérdésre Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben. Hozzátette: a Fiatal Baloldal (FIB) elnökségi tagjai nem kifogásolták a civilszervezetek bevonását a programok finanszírozásába.

Zuschlag János meghallgatásának hetedik napján közölte: az ISZM elnökségében ugyanakkor az már nem került szóba, hogy a programok finanszírozására létrehozott civilszervezetek valós tagsággal rendelkeznek, vagy fiktívek.

Annak, hogy valós tagság nélküli egyesületeket hoztak létre, csupán praktikus okai voltak, így az ISZM-iroda dolgozói is el tudták végezni a szükséges adminisztrációt – tette hozzá.

A vádlott azt határozottan cáfolta, hogy a pályázatokkal kapcsolatos munkáért bárkinek fizetett volna. Az iroda munkatársai zsebből zsebbe kaptak pénzt, amelynek fedezete – mint mondta – „magánszponzoroktól” folyt be.

Többen írásban tanúskodnak majd

Zuschlag János elmondta, az elnökségnek azt a döntését, hogy egyesületeket kell létrehozni, s ezekkel kell folytatni a programok finanszírozását szolgáló pályázati tevékenységet, ő közvetítette a mindenkori irodavezetőnek.

Fodor Endre tanácsvezető bíró elmondta, mivel Zuschlag János részletes, részben büntetőjogi felelősségének beismerésére is kiterjedő vallomást tett, így a büntetőeljárási törvénynek megfelelően lehetőség van arra, hogy bizonyos tanúk írásban tegyenek vallomást, így több tárgyalási napot meg lehet spórolni, s ezzel fel lehet némileg gyorsítani az eljárást.

A FIB-et nem zavarták a civilek

A Fiatal Baloldal (FIB) elnökségi tagjai nem kifogásolták a civilszervezetek bevonását a programok finanszírozásába – közölte ügyészi kérdésre Zuschlag János.

Az Ifjú Szocialisták Mozgalma és a Baloldali Ifjúsági Társulás egyesülési tárgyalásai 2001 őszén folytatták. Az egyeztetések során a pénzügyi kérdések is szóba kerültek, de a programok finanszírozásba bevont civilszervezetekről nem beszéltek – mondta Zuschlag János meghallgatásának hetedik napján.

Az egységes szervezetnél, a FIB-nél 2002 nyarára kiderült, hogy komoly pénzügyi problémák voltak, az egyesülési kongresszus költségeit is alig tudták kifizetni – tette hozzá. Azzal az elnökségi tagok tisztában voltak, hogy a programok megvalósítására civil szervezeteken keresztül is pályáznak, arra az elsőrendű vádlott nem emlékezett, hogy ezt a módszert bárki is megkérdőjelezte volna.

A szponzori pénzekkel kapcsolatban sem volt kritika

Elmondása szerint a finanszírozás másik részét adó “szponzori pénzekkel” kapcsolatban sem kapott kritikákat Zuschlag János. Úgy fogalmazott, a társadalmi szervezet más vezetői inkább a pénzköltéssel foglalkoztak, nem a források előteremtésével.

Az elsőrendű vádlott elismerte, hogy propagálta, s akár formanyomtatványok küldésével is segítette civilszervezetek létrehozását. Németh Zsolt ügyész ismertette egy megyei FIB-elnök tanúvallomását, melyben az illető törvénytelennek tartotta ezt a gyakorlatot. Arra az ügyészi kérdésre, hogy a 2000-2002-es időszakban a pályázatokhoz benyújtott fiktív számlákat ki készítette, Zuschlag János nem tudott választ adni. Olyan egyesületek is nyújtottak be pályázatokat, melyeket nem jegyzett be a bíróság.

Az ilyen pályázatokban egy bejegyzett civilszervezet is részt vett kötelezettségvállalóként. Ez lehetőséget nyújtott arra, hogy egy egyesület többször is nyerjen ugyanazon a pályázaton – közölte az elsőrendű vádlott.

A 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik