Gazdaság

Megkétszereződött az orosz milliárdosok száma

A Forbes Magazin legújabb kimutatása 62 dollármilliárdost tart nyilván Oroszországban, összvagyonuk megközelíti a 265 milliárd dollárt.

Ezzel feledésbe merülhet a tavalyi válságos “rémálom”, amikor az orosz dúsgazdagok száma az előző évi 87-ről 32-re esett vissza, de közülük se került senki az első tíz közé, együttes vagyonuk pedig nem haladta meg a 100 milliárd dollárt.

A “csapatösszesítésben” Oroszország a harmadik helyet foglalja el az Egyesült Államok és Kína mögött: Amerikában 403, Kínában 64 milliárdost tart nyilván idén a Forbes, a kínaiak közül 36 új név szerepel a listán.

A leggazdagabb orosz idén Vlagyimir Liszin, aki 15,8 milliárd dolláros vagyonával a nemzetközi listán a 32. helyet foglalja el. Liszin a novolipecki acélgyár főrészvényese, a Gazeta című orosz lap kiadója és nemrég vett egy gazdasági rádióadót. A Forbes vagyonát tavaly 5,2 milliárd dollárra becsülte, s ezzel a 93. helyen állt.

Korábban évekig Oleg Gyeripaszka, Roman Abramovics és Mihail Prohorov váltogatta egymást az orosz lista élén.

Prohorov, az Onexim Group főrészvényese idén a második az orosz listán, vagyonát 13,4 milliárdra becsülik és ezzel a nemzetközi listán a 39. helyen áll. Tavaly a Forbes szerint 9,5 milliárddal a világ 40. leggazdagabb embere volt. A harmadik Mihail Fridman, az Alfa Group főrészvényese, ő 12,7 milliárdjával a Forbes-lista 42. helyezettje, míg tavaly 6,3 milliárddal a 71. volt a nemzetközi listán.

A negyedik leggazdagabb orosz állampolgár Roman Abramovics, a londoni Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa, a csukcsföldi parlament elnöke, aki a Forbes szerint 11,2 milliárd dollárral bír, s ezzel ő zárja a világ leggazdagabb 50 emberének listáját. A tavalyi Forbes-lista 8,5 milliárd dollárra tette vagyonát, s ezzel az 51. helyen állt.

Oleg Gyeripaszka, a Basic Element holding főrészvényese a negyedik, aki 10,7 milliárdjával a nemzetközi listán az 57. Az elsősorban az alumíniumiparban tevékenykedő Gyeripaszka a Forbes szerint tavaly 3,5 milliárd dollárral bírt, ezzel a 164. helyen áll, míg 2008-ban a világ 9. leggazdagabb embere volt 28 milliárdos vagyonával.

A Forbes-lista 30 “új” orosz milliárdosa közül 28 visszatérő, azaz korábban már szerepelt a felsorolásban, csak egy időre kiesett, s a visszatérők között van a leggazdagabb orosz nő, Jelena Baturina építkezési vállalkozó, Jurij Luzskov moszkvai polgármester felesége, aki 2,9 milliárd dollárra becsült vagyonával a nemzetközi ranglistán a 342. helyet foglalja el, s csupán egy évre maradt ki a leggazdagabbak közül.

Végül érdekesség, hogy a Londonban élő, Oroszországban szinte elsőszámú közellenségnek tekintett Borisz Berezovszkij idén nem szerepel a Forbes listáján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik