Gazdaság

Gázegyezség még a héten

Október elsejétől biztosan nem drágul a gáz. A szolgáltatók 10 százalékos emelést tartottak volna indokoltnak.

A héten megszületik a megállapodás az energiaszolgáltatók és a kormány között, ha a cégek elfogadják a fejlesztési tárca által kialakított kereteket. Ezt a Magyar Nemzetnek mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Völner Pál szerint az energiacégek valószínűleg tudomásul veszik a lefektetett irányvonalakat, de mint fogalmazott, “nem a szolgáltatók számára optimális megoldás jön létre”. Bakonyi Tibor, a Főgáz vezérigazgatója a lapnak azt mondta, az október 1-jei határidőig lát esélyt a tárgyalások lezárására.

A kormány még nyáron kezdeményezett tárgyalásokat az energiaszolgáltatókkal a jelenleg érvényes gáz- és áramár számítási képletének újragondolása céljából. Ezzel egy időben a kabinet befagyasztotta mind a villamos energia, mind a földgáz lakossági árát. Ami biztosra vehető, hogy október 1-jén nem változik a gáz ára, hiszen ezt egy hónappal a hatályba lépés előtt jelezniük kellett volna a szolgáltatóknak – írja a Magyar Nemzet.

Mint korábban megírtuk, a kormány olyan lehetőségeket keresett, hogy ne legyen gázáremelés, de az egyetemes szolgáltatók se legyenek veszteségesek. A tárca felvetette a lehetőségét, hogy a szolgáltatók jelezzék, milyen költségcsökkentési lehetőségeket látnak. A tárgyalópartnerek akkor egy 33 pontos javaslatot tettek le az asztalra. Azok jó részét Völner Pál akceptálhatónak nevezte.

A szolgáltatók egyébként 10 százalékos gázáremelést tartanának indokoltnak októbertől, de a kormányzat célja az, hogy idén ne legyen gázáremelés. A GKI Energiakutató ügyvezetője szerint, ha most nem lesz áremelés, januártól 15-20 százalékos emelés sem kizárt. Hegedűs Miklós a közrádiónak mondta a minap, hogy a szolgáltatók, az erőművek, a nagykereskedők január elseje után benyújtják a számlát, amely “tartalmazza az elmaradt haszon mértékét, a január elsején esedékes világpiaci árak változásából adódó növekedéseket.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik