Belföld

Még várni kell a rezsiköltség csökkenésére

Szeptemberben határozhatják meg a gázárakat, a kormány célja, hogy idén már ne legyen emelés.

Völner Pál, a fejlesztési tárca energetikai és közlekedési államtitkára az Indexnek adott interjújában elmondta, szerinte az ellátásbiztonság szempontjából fontos, hogy minél több összeköttetés legyen a szomszédos országokkal, illetve minél több vezetékrendszerre kapcsolódunk, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy vagy több forrásból olcsóbb gázt is be tudunk majd szerezni. Hozzátette, ha az ellátásbiztonsághoz kell a Déli Áramlat, akkor épüljön meg az is.

Az év végén megszűnő gáz- és távhőtámogatásról szólva azt mondta, találni kell egy igazságos és működőképes támogatási rendszert. A következő évre változhat a forma és az elnevezés, illetve elképzelhető, hogy más szociális elemet is magába foglal majd a támogatási rendszer.

Az államtitkár elmondta, ha a távhő és gázár tekintetében nagyon nagy anomáliákat eredményezne a rendteremtés, akkor közbe fognak lépni. Völner Pál úgy véli, már az is nagyon jó lenne, ha egy tízéves program végén sikerülne markáns eredményeket elérni a rezsiköltség arányának csökkenésében.

Az új kormányzati energetikai stratégia készül, a kormány vállalása szerint a megújuló energiaforrásoknak 2020-ig 13 százalékot kell elérniük, de nem szabad elfeledkezni az atomenergiáról sem – tette hozzá.

A Vértesi Erőművel kapcsolatban elmondta, kiemelt feladat a munkahelyek védelme és a távhőellátás biztosítása. A szűrőberendezések 2014-ig tudnak üzemelni, addig üzemelhet a bánya is.

Az államtitkár a MÁV helyzetére reagálva azt mondta, az egységes közösségi közlekedésen, a menetrendek összehangolásán dolgoznak, de itt nincsenek csodák, nem lehet egyből tízmilliárdokat megtakarítani. Hozzátette, a jelenlegi állapotok között a vasutasok létszáma tovább érdemben nem csökkenthető.

Völner Pál a hírportálnak elmondta, erőltetett ütemű sztrádaépítési program nem lesz, reményei szerint ppp-s sztrádaépítés pedig egyáltalán nem várható.

AJÁNLOTT LINK:

Tíz év alatt faragják le a rezsiszámlánkat (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik